Ondernemersdag De Drentse Zaak met Sem Schilt

Assen

'Ondernemen is ook topsport'

ASSEN - Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen.Onder de slogan 'Power-up jouw Drentse Zaak' vindt op donderdag 9 juni de Ondernemersdag plaats in en rond De Drentse Zaak in Assen.Sportreus Sem Schilt opent het evenement en zal daarbij stilstaan bij zijn eigen, verrassende overstap van de topsport naar het ondernemerschap. De kickbokser zegt nooit spijt te hebben gehad van zijn overstap. ,,Ondernemen is ook topsport. Ik wil nu de beste sportschool op het gebied van dans- en vechtsport zijn. Als topsporter werk je echter met zichtbare doelen. Ze zijn meetbaar. Dat heb je niet als sportschool. Er is helaas geen wereldkampioenschap voor sportscholen", grapt Schilt. Terugkijkend op zijn start als ondernemer: ,,Ik had het voordeel dat ik al vijf keer wereldkampioen was geworden. Ik had eigen vermogen kunnen opbouwen. Als topsporter wordt er heel veel voor je gedaan. Nu moest ik het ineens zelf doen en bedenken of wat ik nu aan het doen was, wel uit kon. Ik heb met het vechten een kapitaal opgebouwd, maar dat raakt natuurlijk ook een keertje op. Toen heb ik geprobeerd de sportschool rendabel te maken. Dat lukt nu." Ondernemersdag Tijdens de Ondernemersdag zal Schilt vertellen over zijn eigen ervaringen in het ondernemerschap, maar natuurlijk zullen ook de anekdotes uit zijn sportcarrière niet ontbreken. ,,Als spreker moet je ervoor zorgen dat je dicht bij jezelf blijft. Ik wil dan ook vertellen hoe ik het heb gedaan en ervaren en ik wil mensen inspireren en motiveren. Als ik ook maar een paar mensen kan inspireren, is mijn doel behaald." De entree voor de Ondernemersdag op 9 juni is gratis. Meer informatie is te vinden op de site van De Drentse Zaak. Aanmelden is verplicht en kan via www.dedrentsezaak.nl/evenementen/ondernemersdag. Tweede huis ,,Mijn vader was ook ondernemer. Hij was vrachtwagenchauffeur en had een eigen transportbedrijf in Capelle aan den IJssel." Het ondernemerschap is Sem Schilt, vijfvoudig wereldkampioen en drievoudig Drents sportman van het jaar, met de paplepel ingegoten. Zijn eigen overstap van de topsport naar het ondernemerschap verliep geleidelijk. ,,Ik gaf in Zuidlaren al karate en judo. Via het lesgeven kwam ik in aanraking met het runnen van een sportschool. Vanaf het begin leek het me mooi om een soort tweede huis te creëren, een plek waar iedereen zich thuis voelt. Bij grote ketens krijgen mensen dat gevoel vaak niet." Geen geheimen In zijn sportschool Fight Game Academy in Zuidlaren geeft Schilt de vechtsporten en zijn vrouw diverse danssporten, zoals Zumba, en Yoga. Hierin worden ze ondersteund door hun personeel. ,,Ik geef graag les. Ik vind dat sport een instrument moet zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Dat kinderen, maar ook volwassenen, sterker in hun schoenen komen te staan. Of dat dan gebeurt via dans of vechtsport, is voor mij bijzaak. Als iedereen zich maar geaccepteerd en op zijn gemak voelt." De sportschool is gevestigd in het oude bankgebouw aan de Brink. ,,Echt een toplocatie. Vaak worden vechtsporten in de sportwereld wat naar achteren geschoven. Ouders zijn bijvoorbeeld bang dat hun kinderen er agressiever door worden, maar dat is juist niet zo. In ons gebouw zitten grote ramen, waardoor iedereen naar binnen kan kijken. Dat vind ik fijn. We hebben geen geheimen." Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama