Nieuwe Drentsche Aa ambassadeurs

ASSEN

Nationaal Park Drentsche Aa heeft er vier nieuwe gastheren en twee gastvrouwen bij. Afgelopen maandag studeerden de cursisten in weer en wind af met de afsluitende gebiedsexcursie. Uit handen van Hendrik Oosterveld, voorzitter van het overlegorgaan, ontvingen ze het felbegeerde gastheerschap certificaat.

Ze mogen vanaf nu het Nationaal Park Drentsche Aa gastheerschapbordje op de gevel plaatsen en zijn ze officieel toegevoegd aan het Drentsche Aa ‘Levend bezoekernetwerk’. Bij dit Drentsche Aa informatienetwerk zijn inmiddels meer dan 80 locale bedrijven aangesloten. In vier cursusbijeenkomsten en de afsluitende gebiedsexcursie zijn de cursisten klaargestoomd op beleid, ontstaan, natuur en landschap en cultuurhistorie van het Drentsche Aa gebied. Nu worden zo ´los gelaten´ en mogen ze de toeristen en anderen belangstellenden zelf te woord staan als ambassadeurs van Nationaal Park Drentsche Aa. Nationaal Park Drentsche Aa vindt het belangrijk dat ondernemers betrokken zijn en blijven bij het gebied en beleid. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor gebiedsbezoekers en daarom hechten we veel waarde aan een goede opleiding van ondernemers tot gastheer en gastvrouw van het Nationaal Park Drentsche Aa. De cursus wordt gegeven door de medewerkers communicatie en educatie van Nationaal Park Drentsche Aa. De cursus gastheerschap is door IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) ontwikkeld voor Drentsche Aa gebiedsondernemers. Het Nationaal Park heeft geen bezoekerscentrum en zet gebiedsondernemers daarom in als gebiedsambassadeurs. Hiermee wordt tevens de betrokkenheid van ondernemers onder elkaar maar ook bij het gebied en beleid verhoogd. Inmiddels wordt de cursus over het hele land gegeven in alle Nationale Parken. Ook buiten de Nationale Parken vindt de cursus gretig aftrek in gebieden waar toeristische activiteiten plaatsvinden.

Auteur

Albert-Jan Garama