Film ‘de TT van 1985’ in Drents Archief

ASSEN

In het Drents Archief draait de hele maand juni een themafilm over de TT van 1985. De 55ste Dutch TT was erg nat maar desalniettemin zat de bühne vol. De toeschouwers waren getuige van boeiende races met een hoge notering voor een Nederlander in de 500 cc klasse. Deze film is doorlopend en gratis te bekijken in de Digilounge van 1 tot en met 30 juni.

Voor de echte races kunnen beginnen, start de voorpret al bij het binnenrijden in Assen. Er staan files voor de ingang van de camping. Motorliefhebbers zetten in de regen hun tentjes op en proosten alvast op een mooie race. Spreek je over de TT, dan hoort daar ook de traditionele kermis bij. Van trial demonstraties tot spontane optredens van motorrijders in de Asser binnenstad. Ook is er een heuse kartbaan. Tussen alle alcoholische versnaperingen is er ook ruimte voor een warme hap in de vorm van poffertjes. De TT van 1985 Op 29 juni staan verschillende motorrijders uit binnen- en buitenland klaar aan de start. Er worden races gereden in onder meer de 80, 125 en 500 cc. In de lichtste klasse valt de Zwitser Stefan Dörflinger in de laatste ronde. Hij eindigt daardoor op een tweede plek achter de Oostenrijker Gerd Kafka. De 125 cc wordt gewonnen door de Italiaan Pier Paolo Bianchi. In de 500 cc klasse wederom een valpartij. De Amerikaan Eddie Lawson maakt een schuiver over het circuit en eindigt in de stootkussens. Opvallend in de 500 cc klasse is de vierde plek voor de toen 37-jarige Nederlander Boet van Dulmen. Een nat circuit De race van 1985 was er vooral een waar heel veel regen viel. Toch kon dat de echte motorliefhebber niet deren. Er kwamen maar liefst 125.000 toeschouwers naar het TT-circuit van Assen. Verhuld onder paraplu’s hielden ze zichzelf droog op de tribune. De filmfragmenten zijn afkomstig van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief. De film is van 1 tot en met 30 juni 2016 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer 40 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur. Het Drents Archief is gevestigd aan de Brink 4 in Assen, ingang Museumlaantje. Beeld: TT 1985 Jaap Timmer en Boet van Dulmen.

Auteur

Albert-Jan Garama