Voor Auschwitz overlevende Ernst Verduin is het elke dag 4 mei

HOOGHALEN

Auschwitzoverlevende Ernst Verduin vertelt 29 mei in het museum van Kamp Westerborkover zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de oorlog uitbreekt, begrijpt Ernst heel goed welke dreiging hem als Joodse jongen te wachten staat. De vluchtkoffers staan klaar om snel te kunnen onderduiken, maar een razzia in 1943 bepaalt anders. De 15-jarige Ernst wordt opgepakt en via kamp Vught en kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd.

Ernst Verduin (1927) groeit op in een vrijzinnig, niet-religieus Joods gezin.In 1942 wordt het gezin gedwongente verhuizen van Bussum naar Amsterdam. Een half jaar later worden ze opgepakten via de Hollandsche Schouwburg inconcentratiekamp Vught opgesloten. Daar leert Ernst hoe een Duits kamp functioneerten welke wetten er gelden. Hij ontwikkelt een overlevingsstrategie, een antenne voor hoe je je moet gedragen als overlever. Hij wil geen weerloos slachtoffer zijn. Het blijkt een harde maar goede leerschool te zijn voor wat nog zal komen. In september 1943 worden Ernst en zijn zus Wanda via doorgangskamp Westerbork naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. “Direct na aankomst heb ik afscheid genomen van mijn zus... hand, kus, weg... Het was een heerlijke warme najaarsdag; we hoorden de leeuweriken zingen.” Ernst wordt geselecteerd voor de rij naar de gaskamer, maar weet zich op brutale wijze in de rij voor dwangarbeiders te manoeuvreren. In de hel van Auschwitz-Monowitz weet hij zich staande te houden, soms meer dood dan levend. Vlak voordat Auschwitz bevrijd wordt in januari 1945, wordt Ernst het kamp uitgejaagd. Er volgt een barre dodenmars. Uiteindelijk belandt hij in concentratiekamp Buchenwald waar hij op 11 april 1945 wordt bevrijd door het Amerikaanse leger. Terug in Nederland wordt Ernst herenigd met zijn moeder, die de kampen ook heeft overleefd. Het verdriet is echter groot als blijkt dat Wanda in Auschwitz is omgekomen en dat vader op een onbekende plek is vermoord. “Sindsdien gaat er geen dag voorbij zonder oorlog”, voor Ernst is elke dag 4 mei. Vertellen over zijn kampervaringen is zijn tweede natuur geworden. Ook in zijn manier van vertellen heeft hij een strategie ontwikkeld: afstandelijk, geen emoties toelaten. “Ik wil anderen laten delen in wat ik beleefd heb en probeer een idee te geven van wat ik heb gevoeld. Tegelijkertijd druk ik juist mijn eigen gevoelens weg. Die paradoxale combinatie is mijn modus van overleving geworden.” Ernst Verduinvertelt over zijn oorlogservaringen op zondag 29 mei 2016 om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Auteur

Albert-Jan Garama