Samenwerking maakt Vriezerbrug en Tynaarlo hartveilig

VRIES

Het dorp Tynaarlo, het bedrijventerrein Vriezerbrug en het direct omliggende gebied zijn sinds kort ‘hartveilig’. Een samenwerking tussen Dorpsbelangen Tynaarlo, de ondernemersorganisatie op Vriezerbrug en UMCG Ambulancezorg zorgt er voor dat op het bedrijventerrein een 24 uur per dag bereikbare AED’s beschikbaar zijn, plus dat er een groep goed opgeleide vrijwilligers is opgezet die direct kan worden gealarmeerd wanneer iemand hartproblemen heeft.

Binnen enkele minuten kan op veel plaatsen in het dorp en op het bedrijventerrein en in de directe omgeving nu iemand een reanimatie starten en een ander met een AED aanwezig zijn. Totaal zijn er vier AED’s beschikbaar. De alarmering van de vrijwilligers gebeurt door de Meldkamer Noord-Nederland, waar de 112-meldingen binnenkomen. De vrijwilligers worden doormiddel van het systeem HartslagNu gelijktijdig met een ambulance gewaarschuwd. Een van de 24 uurs bereikbare AED’s voor Vriezerbrug en omgeving hangt aan het kantoor van UMCG Ambulancezorg op het bedrijventerrein in een speciale kast die de vrijwilligers met een code kunnen openen. UMCG Ambulancezorg gaat ook de opleiding en bijscholing van de AED-vrijwilligers verzorgen. De ondernemersorganisatie van het bedrijventerrein stimuleert haar leden om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk opgeleide vrijwilligers komen en dat die worden aangemeld bij HartslagNu. Het project op het bedrijventerrein Vriezerbrug en omgeving maakt deel uit van een plan van UMCG Ambulancezorg om de komende jaren samen met een aantal andere organisaties in heel Drenthe een netwerk van zo’n 20.000 opgeleide AED-vrijwilligers te realiseren: vijf procent van de bevolking.

Auteur

Albert-Jan Garama