Zomerzinnen Amen

Assen

De tiende editie van Zomerzinnen is 17 en 18 juni in Amen. ,,Voortaan wordt Amen de vaste locatie en wordt het een tweedaags literatuur-en muziekfestival”, vertelt organisator Annette Timmer.

ASSEN – Aansluitend bij het Drentse bluesjaar is het thema dit jaar Summertime Blues. In de programmering is er , naast literatuur, ruim aandacht voor singer-songwriters. Het festival wordt vrijdagavond om 19.00 uur geopend met een gevarieerd programma in een grote tent naast café De Amer. ,,Alles is dan in één tent.” Vrijdagavond komt Bertus Borgers, die niet alleen muzikant is maar ook schrijver van onder meer ‘Onder onze voeten kruipt de Blues’. Ook Peter Buwalda, schrijver van de veelvuldig bekroonde internationale bestseller ‘Bonita Avenue’ en columnist van de Volkskrant komt. Hij is tevens een verwoed verzamelaar van muziek en literatuur. Verder komen nog Thomas Verbogt, Roel Bentz van den Berg en zangeres Beatrice van der Poel die een ode brengt aan Jimi Hendrix. ,,Op zaterdag is het vervolg van het festival en is er een programma op meerdere plekken in Amen.” Van 15.00 uur tot 23.00 uur zijn er optredens in tenten, op een buitenpodium, in een schaapskooi, een boerenschuur, in café De Amer en op het kruispunt in het dorp. Het programma vermeldt namen als Mathilde Santing, Franca Treur, Frank Westerman, Renate Dorrestein, Inge Schilperoord, Koos Meinderts, Marga Kool en Jan Veenstra. Wim Verbei geeft een blueslezing en Cigarbox Henri verzorgt demonstraties gitaar bouwen. De Poëziebus is aanwezig met dichters uit Nederland en België. Trio 3 eilanden brengt gedichten van Vestdijk op muziek. ,,Al om 14.00 uur is er een poëtische wandeling door het stroomdal van de Drentse Aa onder leiding van natuurgids Johan Roland en dichter Nicolette Leenstra. We wilden ook iets met de prachtige omgeving doen.” Voor leden van de Drentse Literatuurclubs is er een exclusief middagarrangement met een schrijvers- interview met Annejet van der Zijl en een buffet. Leden van de bibliotheek kunnen een apart kortingskaartje kopen inclusief het interview met Annejet van der Zijl. De toegang tot het festivalterrein is gratis. Alleen voor een van beide festivaltenten wordt een entreeprijs van 10 euro gevraagd (voor beide tenten komt dit dan op 20 euro) en voor de vrijdagavond is de entree 15 euro. Een passe partout voor het gehele weekend kost 25 euro. ,,De basis voor Zomerzinnen is gelegd in café De Amer,” legt Annette uit. ,,Op een gegeven moment zat het bestuur van De Literaire Hemel met de directeur van toen nog de Provinciale Bibliotheek Centrale te praten over een nieuw provinciaal literatuurfestival. Het idee is later uitgewerkt met allerlei literaire organisaties. Zo ontstond het literair Midzomerfestival op jaarlijks een andere locatie in de provincie, maar altijd met een mix van landelijke en regionale schrijvers. De eerste Zomerzinnen was in 2007 in delen van boerderijen in Wezup. In de jaren daarop zijn we ondermeer in het Gevangenismuseum in Veenhuizen geweest en het voetbalstadion in Emmen.” Sinds 2012 is Stichting Zomerzinnen verantwoordelijk voor het festival. De organisatie slaat vanaf dit jaar een nieuwe weg in. ,,We gaan niet meer rondreizen. Amen wordt de vaste stek. We hebben hiervoor gekozen omdat dit geen doorsnee plek is. Er staat een cultureel café dat landelijk bekend is en de omgeving is prachtig. Het is een nieuwe start met een nieuw logo en nieuwe website. Wij hebben er veel zin in! ” aldus Annette. Kijk voor meer informatie op www.zomerzinnen.nl. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama