Column Grietje van Selst Mondharmonica

ASSEN

Column Mondharmonica

Een goed afscheid helpt je verder En dat is elke keer weer een ander verhaal Een paar dagen geleden zat ik met de familie in de kring om de begrafenis van hun moeder te regelen, nu gaan we de details bespreken. Onder het genot van een kop koffie en een plakje cake vertellen ze over wie zij was en hoe goed ze het hadden met haar. Dan bekijken we samen de indeling van de plechtigheid. Er is muziek uitgezocht en drie van de vier kinderen zullen gaan spreken. “Ik ben niet zo’n spreker,” zegt de jongste zoon. “Maar je gaat toch zeker wel een stukje spelen op de mondharmonica?”, oppert zijn zus. “Nou, niet in de zaal, hoor, misschien bij het graf”. Het is een mooie, zonnige dag als de stoet achter de kist aan de begraafplaats oploopt. Veel mensen hebben bloemen bij zich. Vier dragers, jonge mannen, strak in zwart pak, hoeden op, flankeren de kist op de baarwagen. Het is nog een aardig eindje lopen. Maar de laatste meters wordt de kist op de schouders getild en naar het graf gedragen. Ik vind het indrukwekkend om te zien. Als de kist boven het graf is gezet, gaan de hoeden af. Na een kort moment en kleine buiging worden ze weer op gezet en draaien de dragers zich om. In gelijke tred lopen ze het pad af. De meegebrachte bloemen worden om het graf gelegd en ik lees een gedicht. “Het huis van je lichaam zal hier niet meer worden gezien…” De kist daalt in het graf. Het is stil. En dan stapt de jongste zoon naar voren. Hij tast met zijn hand in de binnenzak van zijn jas, pakt zijn mondharmonica en zet deze aan zijn lippen. Meer dan woorden kunnen zeggen klinken de tonen uit het instrument. Ze vullen de stilte van dat ogenblik. Bedroefd, dankbaar en liefdevol. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje, Bijzondere verhalen over afscheid, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code GA te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama