Brandharen van eikenprocessierups kunnen tot klachten leiden in Drenthe

ASSEN

Van mei tot en met augustus bestaat de mogelijkheid in de provincie Drenthe in contact komen met de eikenprocessierups. De rupsen zelf veroorzaken geen overlast, maar hun brandharen wel. Deze kunnen leiden tot ernstige irritaties aan huid, ogen en luchtwegen bij mensen en dieren. Het uitroeien van de rups is niet mogelijk, beheersen van de uitbreiding wel. De provincie en de gemeenten werken samen om de risico’s voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken.

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken. Daarnaast kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. De overlast van de brandharen van de rups kunnen starten in mei en loopt door tot en met augustus. Wat kunt u doen? Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de brandharen van de huid te verwijderen. Dit kunt u doen met plakband. Deze plakt u op de huid en trekt deze er daarna voorzichtig weer af. Daarna kunt u de huid en de ogen met lauw water afspoelen. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol of Aloë Vera, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, raadpleeg dan je huisarts. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (bij voorkeur op 60°C). Hoe voorkomt u klachten? Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond onder een eikenboom zitten. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan beslist niet zelf de rupsen bestrijden, maar vraag daarover advies bij uw gemeente. Heeft u een nest gezien? Meldt het dan bij uw gemeente! Meer informatie Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht op de website www.ggddrenthe.nl. Mocht u gezondheidsvragen hebben, dan kunt u ook direct bellen, telefoonnummer (0592) 30 63 00 of e-mail: milieuengezondheid@ggddrenthe.nl. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente. Voor meer achtergrondinformatie over de eikenprocessierups kunt u terecht bij het Kenniscentrum Eikenprocessierups www.fsd.nl/eikenprocessierups.

Auteur

Albert-Jan Garama