Publiek in rolstoelen tijdens Axis

ASSEN

De voorstelling 'Mission Roosevelt' van het Italiaanse gezelschap Tony Clifton Circus beleeft tijdens het Axis Festival -van 27 tot en met 29 mei- in Assen de Nederlandse première.

Het bijzondere aan deze voorstelling is dat het pubiek in rolstoelen door de stad wordt geleid. Het Axis Festival vindt vanaf nu plaats in het voorjaar, steeds in het laatste weekend van mei. Het festival heeft ook een nieuwe naam: Stadstheater Axis Festival. Een tweede Nederlandse première betreft het 'Rusthuisproject' van de Vlaamse theatergroep Bad van Marie, dat in een Asser bejaardentehuis plaatsvindt. Professionele acteurs werken een week lang aan een voorstelling, waarbij ook 25 bewoners en 25 personeelsleden meespelen. Ook ‘De Passiefisten’, de nieuwste voorstelling van het Groningse theatergezelschap De Jongens, gaat in première tijdens het Stadstheater Axis Festival. Stadstheater Axis Festival is een professioneel festival voor theater, muziektheater en dans, waarbij de voorstellingen op ongebruikelijke, verrassende locaties worden gespeeld. Daar waar een festival als Oerol zich laat inspireren door het (eiland)landschap, is voor Axis de stad een soort ‘natuurlijk decor’. Stadstheater Axis Festival werkt samen met het festival Worteldagen in Norg, een beeldend theaterfestival voor tweedejaars studenten theatervormgeving van diverse kunstopleidingen. Voorstellingen van een aantal jonge makers zijn ook op Axis te zien. Oude bekenden zijn verder dansgezelschap Vloeistof en Poolse Vis. Een nieuw gezicht op Axis is de Vlaamse theatermaker Julie Cafmeyer. Cafmeyer maakte indruk met voorstellingen op de laatste twee edities van het Festival Jonge Harten in Groningen. Dit jaar toont Axis voorstellingen van diverse noordelijke makers en gezelschappen. Naast De Jongens zijn dat De Noorderlingen, Loods13 en Studio Tape. De Gouverneurstuin is ook nu weer het kloppend hart van het festival. Hier vindt de kaartverkoop plaats en is de horeca gevestigd. Overdag vinden er kleine theatervoorstellingen plaats en er is livemuziek. Verder presenteren de prijswinnaars van Kunstbende 2015 hun werk. Voor meer informatie: Foto Alexis Nis

Auteur

Albert-Jan Garama