COLUMN Cultureel Hart Assen met Joke Wolff

ASSEN

‘Met je voeten in de fontein’

ASSEN - Wat is het centrum van Assen toch mooi geworden, denk ik als ik tussen de middag een ommetje maak. De rode klinkerstraat vanaf het station met de nieuw aangeplante bomen, het bruggetje over de uitgegraven Oostersingel en de Brink met de slingerpaden van oude Waaltjes: ze geven de binnenstad een authentieke en prettige uitstraling. Je voelt je bijna toerist in je eigen woon- of werkplaats. En straks kunnen we na een bezoek aan het Drents Museum of tussen de middag, in de pauze, zelfs met onze voeten in een fontein een ijsje eten. Als medewerker van het Drents Archief kijk ik graag even terug. Hoe zag de binnenstad van Assen er in het verleden uit? Op foto’s van zo’n honderd jaar geleden zie je de lommerrijke Brink met romantische slingerpaden. Is het huidige ontwerp daarop gebaseerd? Mooi als het verleden een inspiratie kan zijn voor het heden. In de jaren ’60 had de auto vrij baan in het centrum. Een deel van de Brink was in gebruik als parkeerplaats. Auto’s in vrolijke kleuren rijden door de smalle straten, zo is te zien op oude films. Inmiddels is een deel van de binnenstad al jarenlang autovrij. Zodat ik, samen met veel bezoekers en bewoners van Assen, van een wandeling door ons mooie stadshart kan genieten. Joke Wolff, Drents Archief.

Auteur

Albert-Jan Garama