Overdacht Muurschildering Parkeergarage Drents Museum

ASSEN

Op vrijdag 20 mei om 12.15 uur is de overdracht van de muurschildering aan de gemeente Assen, in de persoon van wethouder Maurice Hoogeveen. Locatie, Parkeergarage Drents Museum aan de Torenlaan 18, 9401 HR Assen.

In de week van 25 tot en met 29 april heeft de muur bij de entree van de parkeergarage aan de Torenlaan een ware metamorfose ondergaan. De eenvoudige bakstenen muur is getransformeerd naar een klassiek schilderij XXXL. Twee Griekse schonen bewaken de poort die leidt naar een fraai landschap. De poort zelf wordt bekroond met het wapen van Assen. Deze bijzondere activiteit is geïnitieerd door de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst Groningen in het kader van haar 10-jarig bestaan. Dé kunstvakopleiding in Noord-Nederland voor figuratieve schilder- en beeldhouwkunst op HBO niveau. Studenten leren het ambacht vanuit waarneming en techniek, kijken en doen. In het 3e jaar worden ze gestimuleerd te werken vanuit de eigen ideeënwereld en zo hun persoonlijke beeldtaal te ontwikkelen. De Klassieke Academie viert haar jubileum met een aantal activiteiten, zoals de Klassieke Salon een expositie manifestatie verspreid over de Noordelijke Provincies en Ost-Friesland, en natuurlijk de leergang muurschilderen. Het muurschilderen wordt het komende studiejaar verder uitgewerkt en opgepakt in de beroepsvoorbereiding. De leergang is voor het lustrum in een nieuwe jas gestoken en het bijzondere ervan is natuurlijk dat dit ook daadwerkelijk een opdracht situatie betrof. De gemeente Assen kon zelf het ontwerp kiezen en de winnaar mocht dit ook realiseren op locatie. Nou dat heeft Assen geweten, vol enthousiasme is de muur bestormd door docent Jille van der Veen, de winnares Willy Janssen en een groep studenten schilderen. Op 3 mei was de muur klaar en strak in de vernis, reden voor een feestje.

Auteur

Albert-Jan Garama