Landmacht vervoert drie wagons voor Kamp Westerbork

HOOGHALEN

De Koninklijke Landmacht vervoert in de nacht van 23 op 24 mei, ter ondersteuning van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, drie oude goederenwagons vanuit het Duitse Staßfurt naar het defensiecomplex in Coevorden.

De wagons zijn vóór de Tweede Wereldoorlog gebouwd en tijdens de oorlog zeer waarschijnlijk gebruikt voor deportatie van Joden, Sinti en Roma. In Coevorden worden de wagons gerestaureerd met de intentie om één of beide op het oorspronke-lijke spoortracé te plaatsen, nabij het terrein van kamp Westerbork. Voorafgaand aan het vertrek uit Duitsland maken de bouwvakkers van de Koninklijke Landmacht (de genie) de wagons gereed voor het transport. De wagons wegen 11.000 kilo per stuk en zijn 4.10 meter hoog, te hoog voor de meeste bruggen. Daarom worden de daken verwijderd, een ingewikkelde en tijdrovende klus, waarvoor twee dagen nodig zijn. Vervolgens takelt een logistieke eenheid van de Landmacht de wagons op zes vrachtwagens en vervoert zij ze naar Coevorden. In Coevorden worden de wagons gerestaureerd in een grote loods op het Defensiecomplex. Studenten van diverse opleidingen gaan na de zomer aan de slag met de restauratie van één van de wagons, de andere twee worden door een professioneel bedrijf gerestaureerd. Vorig jaar gebeurde dat ook al met twee andere wagons, die nu op het terrein van kamp Westerbork staan. Uit één daarvan klinken nu dagelijks de namen van de 107.000 Nederlandse Joden en ruim 200 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar het Oosten. Slechts 5000 van hen keerden terug.

Auteur

Albert-Jan Garama