50.000 euro beschikbaar voor Drentse kunstenaars

ASSEN

Kunstenaars en verenigingen op het gebied van kunst en cultuur in Drenthe laten geld liggen. Dit meldt Stichting Compenta, die de financiën beheert van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in Drenthe. Voor beeldend kunstenaars, dansscholen, erfgoedinstellingen en bijvoorbeeld theaterdocenten die samen met één of meerdere scholen een kunst educatief project ontwikkelen is 2 euro per leerling beschikbaar met een minimum van 1500 euro per te ontwikkelen project.

Om cultuureducatie op basisscholen een kwaliteitsimpuls te geven, heeft de Rijksoverheid de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het leven geroepen. Scholen kunnen met gelden uit het landelijke programma, de provincie Drenthe en de gemeente Emmen de kwaliteit van het cultuuronderwijs verbeteren. Scholen kunnen kunst-, erfgoed- en media-activiteiten inkopen, de deskundigheid van leerkrachten verbeteren en een doorgaande leerlijn ontwikkelen. Vaak worden deze gecombineerd met de 21thcenturyskills. Musici, filmers, beeldend kunstenaars, theatermakers, dansers en andere creatievelingen zijn bij uitstek geschikt om hierin te ondersteunen, omdat zij als geen ander kunnen onderzoeken, creëren en presenteren. Volgens Stichting Compenta, waarin ICO, De Kunstbeweging, SCALA en K&C zich hebben verbonden, hebben scholen behoefte aan op maat gemaakte kunst- en erfgoedprojecten die passen in themaweken, doorlopende leerlijnen of zijn te integreren in vakken als taal en rekenen. Het lijkt dat een combinatie van creatieve vakken en exacte vakken leidt tot betere opname van de lesstof. Bijvoorbeeld leren tellen tijdens het dansen in groep 2 en kennis maken met onderdelen van de vakken aardrijkskunde en geschiedenis tijdens archeologisch bodemonderzoek in groep 7. Het zijn ervaringen verbonden met kennis die leerlingen niet snel vergeten. Kunstenaars die samen met scholen een project ontwikkelen kunnen tot 1 juni 2016 een een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage. De daaropvolgende aanvraagperiode is 1 oktober 2016. Zie www.compenta.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama