Verhalenavond over Nieuwe Smildegers

SMILDE

en Bibliotheek Smilde houden 13 mei vanaf 20.00 uur een verhalenavond over Nieuwe Smildegers in Atelier ‘Tine Mersman’, Polakkenweg 1 in Smilde. De toegang is gratis.

SMILDE – Wie zijn die mensen die uit allerlei landen in Smilde zijn komen wonen? Op deze verhalenavond is er aandacht voor Nieuwe Smildegers. Wie zijn zij, waar komen ze vandaan, hoe was hun leven in het land van herkomst. ,,Het uitgangspunt was dat we het een mooi idee vonden om de verhalen te vertellen van de mensen die vanuit allerlei landen in Smilde en omgeving zijn komen wonen, bijvoorbeeld vanuit het asielzoekerscentrum. Zij vertelden hoe hun leven in het land van herkomst was en uit die gesprekken hebben we een verhaal samengesteld”, vertelt Jeanet Landman. ,,Er treden die avond ook verhalenvertellers op, die een fantasieverhaal vertellen uit de landen van herkomst”, aldus Jeanet. Zij praat deze avond aan elkaar en vertelt de levensverhalen. ,,Ik heb hiervoor met mensen gesproken. De één is voor de liefde hier gekomen en een andere is gevlucht voor moeilijke levensomstandigheden. Ook gaat het over hoe mensen in Nederland komen en hoe het vervolgens gaat.” Jeanet is verhalenverteller. Naast het vertellen van fictieve verhalen houdt zij zich bezig met levensverhalen. Een van de verhalen die verteld wordt is van Meena die uit Pakistan komt. Zij heeft drie kinderen en woont sinds 2007 in Nederland en sinds 2013 in Smilde. Evenals haar kinderen gaat ze naar het Denthe college. Ze gaat drie dagen in de week om Nederlands te leren en drie dagen in de week loopt ze stage in een restaurant. Ze verzorgt tijdens deze avond de hapjes. Tijdens deze avond zal Jan Voortman voor de pauze over zijn ervaringen met de nieuwe dorpsbewoners in het AZC in Oranje vertellen. Na de pauze horen bezoekers de verhalen van enkele mensen die al weer wat langer in Smilde wonen. In alle tijden hebben mensen verhalen verteld; over wie ze zijn, wat ze gedaan hebben, waar ze vandaan komen en waar ze van dromen. Jan Voortman die een tuincentrum in Oranje heeft: ,,Een aantal jongens uit het asielzoekerscentrum neem ik mee naar de groothandel en de veiling. Als ze je vertrouwen vertellen ze je alles. Ik ben van het omdenken. Je moet niet alleen in problemen maar ook in kansen denken. Negentig procent van de mensen spreekt goed Engels en kun je goed communiceren. Je hoort allerlei dingen uit die landen en als je van veel van dat soort verhalen hoort zit er een kern van waarheid. Om dingen te zien en te vertellen vind ik hartstikke leuk. Ik ben positief, je moet er samen het beste van maken. Veel gemeenten en steden kunnen daar wat van leren. Er zijn veel goed opgeleide mensen die hier naar toe komen, die mogen niks meer doen. Vel en hadden een goede baan en hebben uitstekende capaciteiten. Ik probeer ze Nederlands te leren.” Cindy Houwen Jeanet Landman Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama