Terugkomavond couveuseouders

ASSEN

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen houdt op donderdag 19 mei van 19.30 uur tot 21.00 uur een avond voor ouders van wie de kinderen in het WZA in de couveuse hebben gelegen.

ASSEN - De avond wordt georganiseerd door de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) en de kinderafdeling van het WZA, en is bedoeld voor ouders van te vroeg, te klein of ziek geboren kinderen die in het WZA gelegen hebben. Het maakt niet uit of dat kort of al wat langer geleden is. ,,Het gaat op deze avond voornamelijk om het verhaal van de ouders en het uitwisselen van ervaringen”, vertelt Nienke Koopman van de VOC. ,,De ouders praten met elkaar over hun ervaringen en horen hoe andere ouders de periode voor en na de geboorte beleefd hebben. Er zijn een kinderarts en een kinderverpleegkundige van het WZA aanwezig om vragen te beantwoorden. “ Waar ouders vaak tegenaan lopen is met name onbegrip van familie, vrienden, werk, omgeving, geeft Nienke aan. “De start met een couveusekind is echt anders en kan een lange nasleep hebben voor de ouders. Dit wordt vaak niet begrepen. En bijvoorbeeld de opmerking: ‘Het gaat nu toch goed ?’ Terwijl ouders bijvoorbeeld nog met veel zorgen zitten. Dit komt regelmatig ter sprake.” ,,Meestal zijn het vrijwilligers die een avond organiseren. Deze vrijwilligers zijn zeer vaak moeder of vader van een couveusekind. De VOC organiseert in heel Nederland dit soort avonden. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zijn we nog niet eerder geweest. We willen kijken hoeveel ouders hiervoor belangstelling hebben en bij veel belangstelling is het de bedoeling om dit vaker in het WZA te doen.” Nienke, die in de regio noord actief is voor de vereniging, geeft aan dat ouders ook op andere plaatsen een bijeenkomst kunnen bijwonen. ,,Het gaat om de ervaring en niet perse of je in het betreffende ziekenhuis bent geweest.” De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen is in 1979 opgericht met als doel het behartigen van de belangen van couveusekinderen en hun ouders, tijdens de couveuseperiode en daarna. Het gaat niet alleen om te vroeg geboren kinderen maar bijvoorbeeld ook om baby’s met een aandoening, ziekte of een handicap. Het maakt hierbij niet uit of het kindje in een couveuse of ander bedje verbleef en of dit voor korte of lange duur was. De vereniging telt 1500 leden en 120 vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.couveuseouders.nl. Aanmelden voor de avond in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kan tot en met 12 mei door een mailtje te sturen naar redactie@wza.nl, onder vermelding van de naam van de bijeenkomst en het aantal personen. Cindy Houwen Foto WZA  

Auteur

Albert-Jan Garama