RUBRIEK Van Idee tot Onderneming met Olav Reijers

Assen

Van Idee tot Onderneming met Olav Reijers

‘Klanten zeggen: we komen wel naar jou toe, want je zit daar zo mooi.’ ASSEN - Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Op 13 mei geeft Olav Reijers hier een lezing over het Hondsruggebied dat eind vorig jaar een Unesco-label kreeg. Volgens Reijers biedt dit wereldwijd erkende predicaat kansen aan ondernemers uit de omgeving. Olav Reijers is van oorsprong kunsthistoricus en archeoloog, en werkt sinds enkele jaren als zelfstandig cultureel ondernemer. Met zijn bedrijf ‘Het verhaal van de plek’ spant hij zich in om de geschiedenis van Nederlandse plaatsen zichtbaar en beleefbaar te maken voor een breed publiek. “Vaak is dat in opdracht van gemeentes of toeristische organisaties, en in samenwerking met de bewoners van het gebied. Samen kijken we hoe we een bepaald gebied op een leuke manier neer kunnen zetten.” Reijers werkte bijvoorbeeld aan een project over de geschiedenis van de Drentse Hoofdvaart, die nu met panelen en verhalenpalen langs het kanaal tot leven wordt gewekt.Ook werkt Olav mee aan Time Travel-apps, die de geschiedenis van bepaalde locaties op een Streetview-achtige manier tot leven wekken. “Mensen die dat leuk lijkt, kunnen die apps gratis downloaden.” Mooi historisch pand Een groot deel van zijn werk verricht Reijers vanuit De Drentse Zaak, waar hij regelmatig op zijn ‘vaste’ flexwerkplek is te vinden. “Ik ben natuurlijk nogal van het erfgoed en de geschiedenis, dus dan helpt het me echt om in zo’n mooi historisch pand te kunnen werken. En als ik mensen hier ontvang, zitten we ook direct in het thema. Ik probeer vaak bij mijn klanten zelf af te spreken, maar dan zeggen ze: we komen wel naar jou toe, want je zit daar zo mooi. De ligging is natuurlijk ook ideaal, in het hart van Assen.” Nóg een voordeel is volgens Reijers het netwerk van andere ondernemers datDe Drentse Zaakmet zich meebrengt. “Voor dat project over de Drentse Hoofdvaart heb ik bijvoorbeeld samengewerkt met een ontwerper en fotograaf die ik binnen De Drentse Zaak heb leren kennen.” De speciale status van het Hondsruggebied Tijdens zijn lezing over het Hondsruggebied zal Reijers het vooral hebben over de speciale status van dit gebied, en wat dit voor ondernemers kan betekenen. “Het is het enige gebied in Nederland met een Global Geopark-label, en sinds eind vorig jaar heeft het ook nog eens de wereldwijd erkende Unesco-status. Het verbaast me dat Drentse ondernemers deze gewilde labels nauwelijks gebruiken om bezoekers te trekken. Wij hebben hier op de drempel van Assen gewoon een gebied met een Unesco-label, dus één van de mooiste gebieden ter wereld.Wat betekent dat bijvoorbeeld voor jou als horecaondernemer of hypotheekadviseur in dit gebied? Daar valt natuurlijk van alles bij te bedenken. En daar daag ik ondernemers graag toe uit.” Afsluitende borrel De lezing van Reijers vindt plaats op 13 mei om 16.00 uur, tijdens de zogenaamde ‘Drentse Middag’: een maandelijkse netwerkgelegenheid met afsluitende borrel. Volgens Reijers gaat zo’n middag dan ook niet alleen maar over de lezing. “Uiteindelijk draait het erom dat verschillende ondernemers bij elkaar komen. Want dat is tenslotte waar De Drentse Zaak voor is bedoeld.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama