Pinokkiotoernooi

ASSEN

Op Hemelvaartsdag en de dag erna vond bij ACV de vijfde editie van het ACV Pinokkiotoernooi plaats. Een jubileum.

ASSEN - 'Scheidsrechters u kunt beginnen’ klinkt uit de speakers als de volgende wedstrijden op het punt van beginnen staan. Het is zonovergoten warm en op veld 3B van het sportpark Stadsbroek staan in poule D de teams van Asser Boys E2 en VV Hooglanderveen E2 tegenover elkaar. Het is Hemelvaartsdag en die valt dit jaar samen met Bevrijdingsdag in de meivakantie. Het was nogal een uitdaging dit jaar vertelt organisator Paul Hoekstra. Toch kreeg hij het voor elkaar. Maar liefst 96 teams hebben zich ingeschreven voor dit vijfde Pinokkio toernooi bij ACV. Eenzelfde aantal als voorgaande jaren. Sommige teams hebben een aardig eind moeten rijden. De teams komen Delfzijl tot aan Staphorst en het bij Amersfoort in de buurt liggende Hooglanderveen. Verdeeld over twee dagen spelen de deelnemende F-, E-, en D-pupillen en kaboutersin totaal 250 wedstrijden. Twee teams wilden zich een dag van te voren nog afmelden, maar die hebben op aandringen van Hoekstra toch nog een team samengesteld. ,,Ja het is leuk om te organiseren, maar het levert wel stress op. Vorig jaar zaten we in november al vol. Dit jaar kostte het wel wat meer moeite om teams te werven.” Hoekstra initieerde vier jaar geleden de eerste editie van het Pinokkio toernooi. De tijd was er rijp voor: ,,Ieder dorp had een eigen voetbaltoernooi maar ACV niet. Veel was gericht op het eerste elftal”, zegt Hoekstra, ,,Ik vond het belangrijk dat de jeugd ook binding met de club krijgt . Daar dient het toernooi ook voor. Kinderen zitten veel achter een beeldscherm. Wij willen kinderen ook stimuleren meer te bewegen." Kinderopvang én organisatie van outdooractiviteiten Pinokkio was al sponsor en daarom werd voor het toernooi de samenwerking gezocht. Pinokkio werd naamgever en zorgt voor het randgebeuren met verschillende activiteiten. Deze editie is er bijvoorbeeld levend tafelvoetbal en boogschieten. ,,Zo hebben de kinderen ook een leuke tijdsbesteding tussen de wedstrijden door”, zegt Hoekstra. Daarnaast organiseert ACV zelf nog een penaltybokaal, ondersteund door een aantal jongeren die dit als maatschappelijke stage doen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Naast de deelnemende teams werken ook honderd vrijwilligers mee aan het toernooi, waarvan veel scheidsrechters. De meeste zijn van de club zelf afkomstig maar ook andere Asser Clubs dragen een steentje bij. Zo zijn er scheidsrechters van Asser Boys en van LEO. ,,Een club staat of valt met vrijwilligers. Daar drijft een vereniging op” vertelt Hoekstra, ,,Ik heb ook veel respect voor de mensen in de kantine die ondanks het warme weer binnen hun bijdrage leveren. Zij verdienen eigenlijk de grootste beker.” Als aan het eind van de dag de wedstrijden zijn gespeeld verzamelen alle teams zich op het hoofdveld en krijgen de poulewinnaars een beker. Maar deelnemen is belangrijker dan winnen en daarom krijgen alle deelnemers krijgen een medaille. Hooglanderveen E2 is eerste geworden in hun poule en mag een beker in ontvangst nemen, voordat ze hun lange terugreis weer aanvangen. “Maar eerst gaan we naar de McDonalds”, zegt een spelertje enthousiast. Hoekstra zelf kijkt tevreden terug op de eerste dag van het tweedaagse toernooi. ,,Ja, super tevreden. Alles zat mee. Geen blessures en het weer was top. Nu gaan we met de vrijwilligers de dag nog evalueren en afsluiten. Met een sinasje…” Maurice Vos Foto Asser Boys E2 neemt het op tegen Hooglanderveen E2. Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama