Jongeren in debat over Europa

ASSEN

Op vrijdag 13 mei vindt in het provinciehuis in Assen het Model European Parliament (MEP) plaats. Hierbij debatteren zo'n 80 middelbare scholieren over actuele Europese kwesties. Tussen 11.00 uur en 12.45 is het debat live te volgen op de website.

De opening wordt om 9.00 uur verzorgd door Ralph du Long, voorzitter van de Statenwerkgroep DrEUn (Drents Europa Netwerk). De volgende scholen doen mee aan MEP-Drenthe: - OS Dr Nassau College Assen - CS Roelof van Echten College Hoogeveen - RS Esdal College Emmen - RS De Nieuwe Veste Coevorden - CSG Dingstede Meppel - CS Vincent van Gogh Assen Simulatie van het Europees parlement Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van 'Europarlementariërs' maken de jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten. Het MEP op 4 niveaus In Nederland kent het MEP 4 verschillende niveaus: school, provinciaal, nationaal en internationaal. Op school- en provinciaal niveau gaan ruim 2000 scholieren uit de hoogste klassen havo/vwo, afkomstig van meer dan 120 scholen gespreid over heel Nederland, met elkaar in discussie tijdens de schoolconferenties en provinciale conferenties . Tijdens de provinciale conferenties worden delegaties geselecteerd die de provincie tijdens de nationale conferentie zullen vertegenwoordigen. Aan het einde van dit nationale onderdeel wordt de delegatie bekendgemaakt die de Nederlandse belangen tijdens één van de internationale conferenties zal behartigen. Winnaars naar YouthCore Conferentie Eens in de 2 jaar wordt de Encore Conferentie gehouden. De Encore-conferentie is een samenwerking op het gebied van milieu in Europa. Dit jaar vindt de conferentie plaats in Karinthië (Oostenrijk). Voorafgaand aan deze conferentie is er een soortgelijke conferentie voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar, YouthCore Conferentie. De provincie Drenthe is partner in dit samenwerkingsverband en mag twee deelnemers selecteren voor de YouthCore Conferentie. Deze deelnemers zullen worden geselecteerd uit de voorzitters van MEP-Drenthe.

Auteur

Albert-Jan Garama