Dodenherdenking Kamp Westerbork

HOOGHALEN

Tijdens de Dodenherdenking, georganiseerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, speelden persoonlijke verhalen van kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol.

Duits-Joodse vluchtelingen Eddy Mannheim en Micha Schliesser spraken een overdenking uit. Singer-songwriter Tim Knol bracht twee nummers ten gehore bij het Nationaal Monument Wes-terbork. De herdenking van Kamp Westerbork was live te volgen via RTV Drenthe. Zo’n 7000 mensen brachten vandaag een bezoek aan het museum en de historische plek. Alwin Kramer, leerling van OBS de Lindelaar uit Westerbork is al eerder in het museum en bij de Dodenherdenking van Kamp Westerbork geweest. “Wat in je hoofd zit, zit ook in je hart, en ik wil het niet vergeten. Daarom vind ik dat we de oorlogsslachtoffers elk jaar moeten herdenken.” Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ayu Ritzema, droeg haar gedicht Alleen voor. Nina Kok en Noor Teeselink van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen lazen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen. Tijdens de dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork, die om 19.00 uur met een Stille Tocht begon, deed Micha Schliesser zijn verhaal. Het gezin Schliesser vluchtte uit Nazi-Duitsland naar Nederland. Micha en zijn ouders werden vijf jaar gevangen gehouden in kamp Westerbork. Mi-cha was destijds nog een kind en deelde op 4 mei een jeugdherinnering uit het kamp. Ook Eddy Mannheim vluchtte met zijn ouders uit Duitsland naar Nederland. Het gezin kwam in kamp Westerbork terecht waar zijn vader als arts ging werken. Eddy's vader en broer werden naar Auschwitz gestuurd, Eddy en zijn moeder naar Theresienstadt. Samen met zijn dochter Yvonne Cohn en klein-zoon Jeffrey Cohn vertelde Eddy welke invloed de oorlog heeft gehad op zijn en hun verdere leven. ’s Middags deden ooggetuigen Jack Courant, Max Degen, Virry de Vries Robles en Joop Waterman hun persoonlijke verhaal in het museum en op het kampterrein. Zij overleefden de oorlog in onderduik of de kampen. Veel familieleden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Tim Knol bracht de nummers Don’t lose heart en When the roses bloom again als blijk van respect aan alle Holocaust slachtoffers en oorlogsgetroffenen. “Iets om te allen tijde bij stil te staan”, aldus Knol. “Dit is het juiste moment, het lied met tekst van Freek de Jonge is heel geschikt en ik ben blij om dit nummer op 4 mei in Westerbork te mogen spelen.” Tijdens de bloemlegging aan het einde van de Dodenherdenking werd onder meer muziek gespeeld uit Er reed een trein naar Sobibor. Als eerbetoon aan de onlangs overleden Jules Schelvis en alle andere slachtoffers van de vervolging.

Auteur

Albert-Jan Garama