Dag van de Beroerte met twee bijeenkomsten in Assen

ASSEN

De twaalfde Europese Dag van de Beroerte is op 10 mei. Meer dan honderd instanties in Nederland organiseren op of rond deze datum informatiebijeenkomsten over een beroerte (CVA). Ook StrokeService Assen doet mee: op 10 mei is er een open inloopspreekuur in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en op 24 mei wordt in De Vijverhof een informatieavond georganiseerd.

In Nederland krijgen elke dag ongeveer 125 mensen een beroerte, ook wel CVA of ‘stroke’ genoemd. Of het nu gaat om een herseninfarct (85%) of een hersenbloeding (15%): in beide gevallen is sprake van een acute uitval van de hersenfuncties. Een op de drie mensen die getroffen worden door een beroerte, overlijdt of houdt er ernstige beperkingen aan over. Eén ding is zeker: na een beroerte is het belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk start. Dit vermindert de kans op ernstige hersenschade en vergroot de kans op herstel. Twee bijeenkomsten StrokeService Assen is samenwerkingsverband van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Icare, Interzorg Noord-Nederland (locatie Anholt) en Zorggroep Drenthe (locatie de Vijverhof). Ter gelegenheid van de Dag van de Beroerte organiseert StrokeService Assen twee bijeenkomsten: Op dinsdag 10 mei bent u tussen 12.00 en 16.30 uur welkom op een open inloopspreekuur van patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. In de hal van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kunt terecht met al uw vragen over een beroerte, zoals: is het mogelijk om een beroerte te voorkomen? Wat zijn de gevolgen van een beroerte? Hoe kun je daar zo goed mogelijk mee omgaan? Bij wie kan iemand met een beroerte terecht voor begeleiding? Welke rol is weggelegd voor mantelzorgers? Op dinsdag 24 mei wordt de informatieavond ‘Het belang van snelle herkenning van een beroerte’ gehouden in De Vijverhof te Assen. Op het programma staan onder meer een inleiding van WZA-neuroloog Suzanne Persoon over de behandeling van een acute herseninfarct en twee workshops. Deze avond is gratis toegankelijk, mits u zich vooraf aanmeldt via info@strokeserviceassen.nl of via telefoonnummer (0592) 32 57 26 (dinsdag en woensdag). Meer informatie over beide evenementen is te vinden op www.wza.nl/patienten/agenda en op www.strokeserviceassen.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama