Moestuinieren in Balloo

BALLOO

Dorpstuin de Papaver ligt op één van de zeven akkertjes langs de oude spoorlijn in Balloo. De zelfstandige groep tuinders bewerkt de biologische moestuin van ruim 400 m2 volgens een gezamenlijk teeltplan.

BALLOO – Naast Balloo kent buurtmoestuin Assen nog een aantal tuinen, dit zijn Assen Oo(g)st, De Moesdijkers, de Nansentuin en de Witte Vlieg. ,,Bij de buurtmoestuin tuinier je gezamenlijk en teel je bijvoorbeeld groentes, kruiden en bloemen. Naast gezonde groentes krijg je zo ook betrokkenheid in de buurt”, vertelt Lida Adriaansen. ,,Wij zijn een groep zelfstandige tuinders die is opgericht in oktober onder leiding van Gerard Wezenberg. Dit is nu het derde seizoen. In Balloo zijn we met een groep van vijf tuinders, allemaal vrouwen. We hebben een moestuin van 400 m2 die is verdeeld in zeven bedden, waaronder een groentebed wat wisselt per jaar.” Anderen bedden zijn voor peulvruchten, bladgroente, een koolbed, een vruchtbed, wortelbed en één voor nieuwe aardappels. ,,We hebben nu ook één vast bed, dat rouleert niet meer. Daar staan bessenstruiken, fruitplanten, kruidenplanten, aardbeienplanten en er komen bloemen in.” Er is een gezamenlijk teelplan opgesteld, wanneer wat gedaan moet worden. “Een richtlijn voor het hele jaar. Iedereen krijgt dan een teelbed waarvoor hij de verantwoordelijkheid krijgt.” Dorpstuin de Papaver heeft een stuk grond in gebruik bij de Balloohoeve. ,,Daar hebben wij één van de akkertjes in bruikleen die we mogen gebruiken om te tuinieren. “Hier staat een wederdienst tegenover. ,,Wij helpen als het druk is met klussen zoals onkruid wieden en peultjes plukken. Het contact en de samenwerking met de mensen daar is hartstikke leuk. Daarnaast is de plek ontzettend mooi, een stukje oud Drenthe. De ooievaars vliegen voorbij, regelmatig fietsen er mensen langs. Het is daarom ook dat meer mensen uit onze groep daar heengaan die uit Assen komen.” ,,Wat ik mooi vind aan de tuin is dat je het van begin tot eind ziet groeien. Je ziet de gewassen opkomen, je oogst zelf. Daarnaast ben ik altijd al gek op tuinieren geweest.” Er wordt getuinierd op woensdag en zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur. Iedereen die actief meedoet deelt mee in de oogst. Er is nog ruimte voor mensen om zich bij het initiatief aan te sluiten. ,,Je kunt zo ook kennis uitwisselen. De één heeft verstand van rooien, iemand anders weer van onkruid, een ander kennis van kruiden.” Belangstellenden kunnen contact opnemen met Lida Adriaansen 0592-373404, lida.adriaansen@planet.nl. Er wordt per jaar een contributie van 20 euro gevraagd. Kijk voor meer informatie ook op www.buurtmoestuinassen.nl. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama