COLUMN Cultureel Hart Assen met Pirmin Rengers

ASSEN

Er gaat, strikt genomen, niets boven Groningen…

ASSEN - Oh mooie stad, met je studenten en je rijke aanbod van opleidingen en scholen. Met je toren en je vele kroegjes en terrasjes. En je universiteitsbibliotheek, je museum, en je Grote Markt, en je Forum, je dagelijkse aanbod van culturele evenementen, en je prachtige authentieke station, je bloeiende midden-en klein bedrijfjes variërend van authentiek tot H&M. Met je vliegveld... Nee, er gaat echt niks boven Groningen. Goed. Wat u nu voelt is verontwaardiging. Want, punt één, dat vliegveld ligt toch echt in Drenthe. En punt twee, u, in al uw Asser woonachtigheid, kunt waarschijnlijk tal van redenen te noemen waarom de uitspraak hierboven uitsluitend een topografische waarheid is, en dat Assen wel degelijk boven Groningen ligt. Overigens is ons museum beter, maar dat terzijde. Waar we wellicht eens mee op moeten houden is het trekken van de vergelijking met Groningen en andere steden. Wij wonen in Assen, en afgezien van al onze reeds bestaande unieke eigenschappen hebben we hier iets dat bijna nergens anders nog te vinden is; ruimte om iets te worden. De mal is bij ons nog niet uitgehard. Het Preuvenement bijvoorbeeld, dat voelde als een nieuwe traditie. Of het F.O.C. die komt er ook in alle waarschijnlijkheid. Of je nu vóór of tegen de komst ervan bent, er wordt iets ondernomen. Voor de tegenstanders citeer ik in het kader van de maand van de filosofie, Nietzsche; ‘De cultuur heeft haar hoogste bloei bereikt in tijdperken van politieke zwakheid.’. Dus daar kunt u zich dan alvast op verheugen. Het punt dat ik probeer te maken is zeker niet dat er geen negatief geluid meer zou moeten zijn. Integendeel. Vitriool is prima, ook de misantroop heeft een stem. Het punt is dat een stem gehoord moet worden. Dat kan tijdens verschillende evenementen zoals het Axis Festival, Into Nature en het Preuvenement Assen. Kunt u niet wachten? Heel goed. Ik ook niet. Mail dan naarinfo@cultureelhartassen.nl en vermeld ‘denktank’ als onderwerp, dan komt op de juiste plek terecht. Positieve klanken zijn natuurlijk ook van harte welkom. Pirmin Rengers, lid Denktank Cultureel Hart Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama