Ot en Sien feest op obs de Flint Ekehaar

EKEHAAR

Obs de Flint in Ekehaar vierde 22 april dat het 125 jaar geleden was dat de vierde school in de Broekstreek is gebouwd. De steen behorende bij de bouw van de vierde school is, nadat hij jarenlang was gebruikt als bestrating in een oprit, weer terug gevonden in Ekehaar.

Intussen zit de huidige school al in het zevende gebouw maar kan de Broekstreek terugkijken op meer dan 225 jaar onderwijs. Een niet geringe prestatie. Met de kinderen en het team is deze dag gevierd in Ot en Sien sferen. In één van de lokalen had de school een mini-tentoonstelling gemaakt met de geschiedenis, lesmaterialen en foto`s uit een heel lang stukje onderwijsgeschiedenis.

Burgemeester Erik van Oosterhout verrichtte de feestelijke opening met de onthulling van de gedenksteen. Ook veel buurtbewoners waren aanwezig om deze ochtend mee te vieren, de tentoonstelling te bekijken en even bij te praten onder het genot van een kopje koffie en heerlijke oudewijvenkoek.

Het onderwijs in de Broekstreek is begonnen rond 1799 toen de eerste school, na een loting tussen Amen en Ekehaar, werd gebouwd in Amen. In 1831 wilde het gemeentebestuur het schooltje vergroten. De boeren van Ekehaar zagen hun kans schoon om de school naar Ekehaar te verplaatsen. Ook voor de kinderen van Eleveld zou dat beter zijn. Deze poging stuitte echter op hevig verzet van de Amer bevolking. Zij hadden immers het gunstige lot getrokken en hadden dus recht op een school in hún dorp. Na bemiddeling van de overheid werd besloten de oude school niet te vergroten maar af te breken en een nieuwe te bouwen halverwege Amen en Ekehaar. In 1863 heeft koning Willem III besloten een hulponderwijzer aan te stellen aan deze openbare school in de Broekstreek. In 1891 werd de vierde school gebouwd, nu dus 125 jaar geleden. De huidige, zevende school werd in augustus 1983 feestelijk geopend, ook toen in Ot en Sienstijl.


Auteur

Redacteur