Auditiek Lammers Assen bestaat tien jaar

ASSEN

Auditiek Lammers bestaat 10 mei, tien jaar. Een mijlpaal, volgens eigenaren Ron en Betty Lammers.

,,Het is best een overwinning. Helemaal als je nagaat wat er in de tussentijd is veranderd. We hebben aardig wat klappen te verduren gehad. Voornamelijk door de ontwikkelingen in de zorg. Maar, ‘we’re still standing strong’, vergeleken met collega’s die het niet hebben gered. We hebben aardig wat maatregelen moeten nemen, maar het is wel de reden dat we nog bestaan. We doen dingen anders dan men verwacht. We hebben nu twee locaties. Eentje in Assen, de andere in Delfzijl. We doen het allemaal samen. Alleen is Betty meer in Delfzijl aanwezig, en ik in Assen. We wisselen wel een dag om, om feeling met beide winkels te houden.’’

Ron zit al dertig jaar in het vak. ,,Ik begon bij een kleine keten, daarna bij een zelfstandige en vervolgens bij nog een andere werkgever. Ik was het niet altijd eens met de manier waarop klanten geholpen werden. Vaak moest ik iemand met iets de deur uit sturen, terwijl er een veel betere oplossing was. Daar werden de mensen bij de hoortoestellen gezocht, niet andersom. Om dat soort dingen niet te willen, moet je voor jezelf beginnen. Alleen dan kun je datgene aanbieden wat het beste is voor de cliënt.” Ron en Betty voelen zich af en toe meer zorgverlener, dan verkoper. Volgens hen omdat ze beiden een achtergrond in de zorg hebben. ,,We hebben beiden de studie fysiotherapie gevolgd, maar niet afgerond’’, vertelt Betty. ,,Uiteindelijk is Ron in dit vak gerold. Hij heeft een interne opleiding gedaan en een vakdiploma gehaald. Toen Ron vertelde dat hij voor zichzelf wilde beginnen, wilde ik daarbij betrokken zijn. Ik ben alle diploma’s gaan halen en heb een speciale stage gedaan met slechthorende kinderen, met taal- en spraakproblemen.

Ron vindt alles wat met de oren te maken heeft, interessant. ,,Dat heb ik altijd al gehad. Ik ben erg op gehoor gericht, ben veel met muziek bezig en heb een platenmaatschappij. Er zijn een paar dingen die ik mooi vind aan dit vak. Je hebt vier elementen. Het medische, sociale, commerciele en het technische deel. Dat maakt het werk interessant en veelzijdig. Daarnaast is het ook mooi, om iemand met een probleem, te kunnen helpen. Dat geeft veel voldoening. Naast hoortoestellen richtten we ons onder andere op gehoorbescherming, zwemstukjes, doppen voor duikers en allerlei andere aanvullende apparatuur.”

,,En we geven tinnitus therapie. Dat is een verzamelwoord voor oorsuizen. Geluiden die iemand hoort, maar die er in de meeste gevallen niet zijn. Daarnaast zijn we een steunpunt voor CI. Mensen met implantaten, kunnen hier terecht voor service en onderhoud. Daar zijn we een gecertificeerd partner voor. We doen eigenlijk alles op het gebied van gehoor.”

Voor het echtpaar is kwaliteit en aandacht voor de klant, van groot belang. ,,Sommige mensen kunnen hun werk niet meer goed doen wegens gehoorproblemen. Door communicatiemiddelen, als hoortoestellen, kunnen ze dat wel weer. Wat ons echt kippenvel geeft, is wanneer een klein kindje voor de eerste keer een hoortoestel draagt. En dat de moeder het kindje dan roept. Dat soort dingen geven motivatie om door te gaan. Ook helpen we ouderen. Het is mooi om te zien dat iemand weer mee kan doen op sociaal gebied. Het leven is enorm op geluid en communicatie ingesteld.’’


Auteur

Redacteur