CD presentatie organist Ronald Knol

DWINGELOO

Organist Ronald Knol heeft 20 meei een CD presentatie in de Brug-Es Kerk van Dwingeloo, aanvang 20.00 uur. Aan deze avond werken ook het Chr. mannenkoor Edoza uit Sneek en pianist Harold Kooij mee.

Voor Ronald Knol -vaste organist Jozefkerk Assen- uit Dwingeloo was 2015 een jaar van knopen doorhakken. Per 01-01-2016 heeft Ronald na 30 jaar de verzekeringsbranche vaarwel gezegd. Een burn-out en hartproblemen een paar jaar daarvoor, waren onder meer de reden dat zijn werkzame leven bij TVM verzekeringen is beëindigd. In goed overleg met de werkgever werd besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Hierdoor ontstaat een situatie waarin hij meer tijd kan besteden aan zijn grote liefde, de orgelmuziek. De presentatie van deze nieuwe cd vormt dan ook de aftrap voor een nieuwe toekomst, waarin muziek de hoofdrol speelt. Vanaf dat hij een jaar of acht was, speelde orgelmuziek al een grote rol in zijn leven. Jarenlang heeft hij in diverse kerken in de regio diensten muzikaal begeleid. Ook nam hij eerder 3 cd's op met zijn muzikale compagnon, en pianist en vriend Harold Kooij. Wat improvisatietalenten betreft staan ze beiden op een hoog niveau en ze voelen elkaar naadloos aan, waardoor er prachtige muzikale werken onder hun handen ontstaan. Ronald wordt regelmatig gevraagd om kerk- en zangdiensten te begeleiden. Ook voor huwelijks- en begrafenisdiensten wordt hij vanwege zijn grote improvisatietalent veelvuldig gevraagd. Geliefde melodieën van de personen waarom het draait, worden door hem verwerkt in andere muziekstukken, waardoor de begeleiding zeer persoonlijk wordt en heel dichtbij komt. Op zijn eerste solo cd staan improvisaties van verschillende, bij veel mensen geliefde, liederen, die opgenomen zijn in de voormalig gereformeerde kerk in Steenwijk. Deze improvisaties worden gespeeld op het prachtige valckx en vercauteren orgel waarop Ronald 12 jaar lang de zondagse kerkdiensten begeleidde. Het orgel staat bekend om zijn warme romantische klank. Bij de improvisaties heeft hij bijzondere combinaties gemaakt, zoals een muzikale mix van Psalm 150 met het Hallelujah van Händel. Een verdere greep uit de nummers van zijn cd: Gij die alle sterren houdt, Jeruzalem/Door de wereld gaat een woord, Ik ga slapen ik ben moe/Stilte over alle landen en Ruwe stormen mogen woeden. In totaal zijn er 13 bijzondere stukken te beluisteren. Chr. mannenkoor Edoza uit Sneek, o.l.v. Jan Hibma is opgericht in 1958 en telt ruim 100 leden. Een prachtig mannenkoor van hoog niveau, dat regelmatig op tv te zien is bij het programma 'Nederland Zingt'. Ook pianist en muziekvriend Harold Kooij werkt mee. Het zal een afwisselend concert worden met koorzang, samenzang, improvisaties op orgel en een combinatie van piano met orgel. Ook vindt de uitreiking van de eerste cd plaats. Ronald laat zich er nog niet over uit wie deze cd in ontvangst mag nemen. Dat zal op de avond zelf duidelijk worden. Op de presentatieavond is de cd te verkrijgen voor € 15,- en na 20 mei is deze via de nieuwe website te bestellen (www.ronaldknol.nl) Deze nieuw site gaat 20 mei online. Ronald zal dan ook te vinden zijn op facebook. Het concert is op vrijdagavond 20 mei 2016 in de Brug-Es Kerk te Dwingeloo. Aanvang 20.00 uur. Entree € 7,- inclusief koffie/thee en iets lekkers.

Auteur

Albert-Jan Garama