Teksten Muskee staan centraal

GROLLOO

De teksten van Harry Muskee staan centraal in de nieuwe tentoonstelling Harry Muskee: The singer and the songs die voor het publiek vanaf 29 april te zien is in het C+B Museum.

GROLLOO – ,,Het is de zesde tentoonstelling die we gaan doen”, vertelt samensteller Albert Haar. ,,Elk jaar hebben we een ander thema. Dit jaar zijn dat de songs en de liedjes. Wil je Harry Muskee leren kennen dan moet je naar zijn teksten luisteren. Vreugde, verdriet en alles wat hem bezighield zit hierin. Window of my eyes gaat bijvoorbeeld over een verloren liefde. Dit laatste speelt een belangrijke rol in de blues.” ,,Harry kwam ook op voor de zwakkere, het kleine. Hij maakte minority muziek, muziek van en voor een minderheid. Harry ging in de loop van zijn carrière van individuele beleving naar global blues. Hij was veel bezig met milieuverontreiniging, hij hield van de vrije natuur en was een enorm dierliefhebber, hij heeft ook altijd dieren om zich heen gehad. Hij zag en voelde hoe de natuur ontregelt werd en schreef daarover.” Wat Albert vooral bijstaat is de intensiteit waarmee hij dit deed. Iemand die zich in zijn muziek helemaal bloot gaf. ,,Hij was aan de ene kant heel Drents, in zijn muziek ondrents.” In de tentoonstelling zijn originele handgeschreven teksten, met doorhalen en al te zien. ,,Een heel aantal schrijfmachines waar Harry op gewerkt heeft en instrumenten waarop zijn gitaristen speelden.” Opnameapparatuur waarop de eerste probeersels werden geregistreerd en instrumenten waarop de eerste akkoorden werden aangeslagen. En video-interviews met de mensen die de muziek maakten bij Harry’ teksten of anderszins nauw betrokken waren bij het ontstaan van Harry’s songs. Arie Reinders uit Grolloo die precies kan vertellen waar Just for fun over gaat of Rudy Leukfeldt die met Harry op vakantie ging naar Italië waar Lavorare stanca ontstond. Alle gitaristen waar Harry Muskee mee gewerkt heeft vertellen over het ontstaan van nummers als Window ofmy eyes, The Legend, Victor en Warning from the ice. Eelco Gelling, Bernhard Reinke, Paul Smeenk en Erwin Java. Langs de Voorstreek komen weer nieuwe foto’s waarin Harry ‘Cuby’ Muskee centraal staat. De tentoonstelling wordt op 28 april om 15.00 uur bij het C+B Museum in Grolloo geopend door drummer Hans la Faille. Egbert Meyers speelt bij de opening het door hem speciaal voor Harry Muskee geschreven nummer Song for the legend. De toegang bedraagt 7,50 euro. Kinderen beneden de 12 jaar hebben gratis entree. Vrienden van het C+B Museum ontvangen op vertoon van hun Vriendenpas 2,50 euro korting op de toegangsprijs. Een combinatiekaart voor de tentoonstelling Window of my eyes in het Drents Museum en de expositie over Harry Muskee in het C+B Museum kost 12,50 euro. Deze aanbieding geldt tot en met 5 juni en isalleen in Grolloo te verkrijgen. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama