Pink Walk en Run Westerbork

WESTERBORK

De straten in Westerbork kleuren zaterdag 2 oktober weer roze tijdens de vierde editie van de Pink Walk. Dit jaar kunnen ook hardlopers hun steentje bijdragen door mee te rennen tijdens de Pink Run.

WESTERBORK  - Het evenement wordt gehouden om aandacht te vragen voor borstkanker. ,,Eén op de zeven vrouwen krijgt met borstkanker te maken, er zijn 41 diagnoses per dag. Per jaar overlijden 3.200 mensen aan de gevolgen van de ziekte, dit zijn 9 mensen per dag. Onderzoek is dus nodig”, vertellen twee van de organisatoren Simone Klaver en Marieke de Kleer. ,,De cijfers zijn schrikbarend, vandaar dat wij ons hiervoor hard willen maken. Bijna iedereen heeft wel iemand in haar of zijn omgeving die geconfronteerd wordt met borstkanker en de gevolgen van borstkanker.” Samen met Leonore Dalen Gilhuys en Dianne Enting vormen ze het vierkoppige bestuur van de Pink Walk en Run. Het idee voor de Pink Walk ontstond toen Simone met zeven oud-collega’s meedeed aan een fietstocht van 25 kilometer voor Pink Ribbon in Hardenberg. Samen met drie anderen zette ze de Pink Walk op. Vanwege het vertrek van twee telt het bestuur sinds dit jaar twee nieuwe leden. ,,Dit is de vierde keer dat we de Pink Walk organiseren. Het eerste jaar haalden we met 500 deelnemers ruim 10.000 euro op, het tweede jaar met 1000 deelnemers ruim 18.000 euro en vorig jaar hebben de 1200 deelnemers ruim 25.000 euro opgehaald.” De organisatie hoopt ook dit jaar weer op veel deelnemers en een mooie opbrengst. De opbrengst komt mede tot stand doordat veel deelnemers zich laten sponsoren om mee te lopen. Op een speciale actiepagina op de Pink Ribbon site zijn diverse acties te vinden. ,,De afgelopen drie jaar organiseerden we alleen een wandeltocht waarbij gekozen kan worden uit drie afstanden. Zes, tien of zestien kilometer.In alle routes is een rustpunt met iets lekkers. Dit jaar komt daar de Pink Run dus bij met twee afstanden, vijf en tien kilometer. Zo proberen we verschillende doelgroepen aan te spreken en hardlopen is booming.” De wandelaars en hardlopers zullen niet hetzelfde parcours afleggen. Nieuw is ook dat bij de inschrijving een (uiteraard) roze shirt besteld kan worden. “Daarvan gaat ook weer een x bedrag naar het goede doel.” Sowieso vraagt de organisatie aan de deelnemers om roze accenten in hun kleding te dragen. ,,De wandelafstanden starten apart maar komen op een bepaald moment samen in het parcours. Zo ontstaat een lang roze lint. Om dat door het heideveld te zien slingeren is een prachtig gezicht. Het is ook om te laten zien dat we samen één zijn en samen de strijd aan gaan.” Ook in de aankleding van de start en finish bij Brasserie Diggels zitten uiteraard roze accenten. ,,Zo hadden we vorig jaar bij Diggels, een prachtige roze loper en kreeg iedere deelnemer bij de finish een roze gerbera.” Simone en Marieke benadrukken dat mannen ook zeker van harte welkom zijn. “Dat juichen we alleen maar toe.” Inschrijven voor de Pink Walk en Run kan vanaf 1 mei op de website www.pinkwalk.nl. Volwassenen betalen 10 euro inschrijfgeld (waarvan 8.50 naar Pink Ribbon gaat), kinderen tot en met 12 jaar 5 euro. Ook is er de mogelijkheid om voor 8,50 euro mee te doen aan een gezamenlijke lunch bij Brasserie Diggels in Westerbork. De tocht van 16 kilometer start om 9.30 uur, de 10 kilometer om 10.30 uur en de 6 kilometer om 11.30 uur. De starttijden van de Run zijn voor de 5 kilometer om 12.00 uur en de 10 kilometer om 11.00 uur. Rond 13.00 zal een delegatie van Pink Ribbon aanwezig zijn om de cheque met het eindbedrag in ontvangst te nemen. Cindy Houwen Eigen foto

Auteur

Albert-Jan Garama