Nationale Diabetes Challenge

ASSEN

Paramedisch Centrum Parkstraat (PCP) Assen doet mee met de Nationale Diabetes Challenge (NDC), een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om zoveel mogelijk Nederlanders met diabetes in beweging te brengen.

ASSEN – Tijdens de Nationale Diabetes Challenge wandelen zorgverleners met hun patiënten. ,,De eerste wandeling start 18 mei om 19.30 uur waarbij we elke week gaan lopen en de bedoeling is dat zestien weken te doen”, vertelt Vera Kats van PCP. ,,op 15 oktober komen deelnemers vanuit het hele land samen op het Challenge Diabetes Festival bij Paleis het Loo om de challenge -die is dus van 18 mei tot en met 15 oktober- daar feestelijk af te sluiten.” ,,Wij vonden de Nationale Diabetes Challenge zo’n goed initiatief dat we meteen enthousiast waren en gezegd hebben: hier gaan we wij als praktijk aan meedoen. Wij willen mensen graag laten ervaren wat wandelen voor je lichaam kan doen. Dit in een gezellige en ontspannen sfeer, waardoor het makkelijker te wordt te bewegen en zo langzaam de belasting op te voeren zodat mensen toch best wel een afstand kunnen wandelen. Daarnaast is wandelen laagdrempelig.” De afstanden die gewandeld worden hangt van de groep af. ,,Voor sommige is vijf kilometer een uitdaging, voor een ander 10. Als er veel verschil is gaan we de groep splitsen en met twee mensen meelopen.” Elke week loopt namelijk een fysiotherapeut mee en afwisselend ook andere hulpverleners zoals een diëtiste, praktijkondersteuner, podotherapeut of huisarts. ,,Je kunt zo op een informele manier, buiten de spreekkamer, veel te weten komen over leefstijl en diabetes." Niet alleen van de hulpverleners maar ook onderling kunnen mensen verhalen en ervaringen uitwisselen. ,,Er komt een mevrouw meelopen die onderweg vertelt over haar IJsland diabetes challenge. Ook al ben je diabetespatiënt dan kun je nog veel doen.” Op 20 april was er een informatieavond en hebben zich de eerste mensen aangemeld. ,,Het centrale thema van onze challenge is zelfmanagement. Wanneer je diabetes hebt ben je 24/7 bezig met het managen van je bloedsuikerwaarden. Maar al deze zelfzorg combineren met de drukte van het dagelijks bestaan is niet eenvoudig. Regelmatig sporten en bewegen helpt mensen met diabetes hun bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen, waardoor ze zich beter, gezonder en zelfverzekerder voelen.” De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. De stichting van de oud-topvolleyballer zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Op dit moment zijn er in Nederland ruim één miljoen mensen met diabetes zijn. Er wordt zelfs voorspeld dat in de toekomst één op de drie mensen te maken krijgt met diabetes. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.nationalediabeteschallenge.nl/paramedischcentrumparkstraat Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama