COLUMN Grietje van Selst 'Cadeautjes'

AASEN

Een goed afscheid helpt je verder.

En dat is elke keer weer een ander verhaal... Cadeautjes Het is voorjaar. Blauwe druifjes, tulpen, narcissen, een volle voorjaarstuin zie ik bij het huis waar ik moet zijn. De hoekwoning van een rijtje aan een woonerf. Ik sta er even naar te kijken, terwijl de voordeur opengaat. ”Mooi hè”, zegt de vrouw in de deuropening “’s Zomers is het één grote bloemenzee. Moeder was dol op bloemen, vooral papavers vond ze mooi”. Binnen zitten alle kinderen met hun partners, moeder ligt opgebaard op het bed in de woonkamer. In de hoek hangen foto’s van de hele familie en de rest van de muren is bekleed met schilderijen van allerlei formaat. “Ze is 91 geworden, het is goed zo. Ze was een geweldige moeder, helder tot op het laatst. We hebben alles kunnen bespreken. Ze wil begraven worden én ze heeft gezegd dat iedereen iets van haar mag meenemen. Kunnen we dat in het uitvaartcentrum dan ergens op een tafel uitstallen?”. “Dát is een mooie manier van opruimen”, denk ik, het leeg maken van mijn eigen ouderlijk huis nog vers in het geheugen… Voordat ik vertrek kijk ik nog even naar de schilderijen. “Dit heeft ze allemaal geborduurd”, vertelt de dochter. Ik kan het bijna niet geloven, maar dichterbij gekomen zie ik het en ik verwonder me over de creativiteit en het fijne borduursel. Als de dag van het afscheid is aangebroken, wordt het mooiste borduurwerk goed ingepakt om naast de kist te zetten. Er staat een krat met cadeautjes klaar…zelfgemaakte kaartjes, geborduurd of beschilderd, zakjes met zaadjes van stokrozen en papavers in diverse uitvoeringen. Speciaal gemaakt voor haar eigen afscheid. “Niks opruimen dus”, realiseer ik me beschaamd. De gasten lopen langs de tafel, bewonderend of met uitingen van herkenning. Ze nemen allemaal wel iets mee. Ook de buurman komt bij de tafel: “Ik hoef geen papaverzaadjes, die komen vanzelf wel bij ons aanwaaien.” Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje, Bijzondere verhalen over afscheid, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code GA te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama