WK Superbike: nieuwe formule met potentie

ASSEN

Afgelopen weekend streek het Superbike circus neer op het TT-circuit. Dit jaar werden de races voor het eerst verdeeld over twee dagen.

ASSEN - Het moest het weekend worden voor Michael van de Mark. De Nederlandse hoop in de racesporten beoogd MotoGP-coureur wist vorig jaar in Assen al twee keer een derde plaats te bemachtigen. Dit jaar zou hij wel eens zijn eerste zege kunnen pakken. Zaterdag leek dat ook bijna te lukken, maar crashte de Rotterdammer in een van de laatste ronden. Zondag herhaalde hij zijn prestatie van afgelopen jaar: Een derde plaats. Spannend was het zondag niet. Op een opdrogende baan bracht een tactische bandenwissel de beslissing. Latere winnaar Jonathan Reaen nummer twee Tom Sykes gingen als eersten naar binnen. Van de Mark reed langer door op regenbanden maar dat pakte niet gunstig uit. Waar in de afgelopen jaren op de zondagen twee races om voor het WK Superbike gereden werden, besloot de organisatie dit jaar om de twee races te verdelen over de zaterdag en de zondag. ,,Als organisatie zijn we heel positief”, reageert Arjan Bos, voorzitter van het TT-Circuit, ,,Het publiek krijgt twee racedagen voor dezelfde prijs.” ,,Ja, ik weet het niet zo goed”, zegt bezoeker Tom Roelofs. Hij bezoekt samen met zijn vriend Patrick Sander de races. ,,Ik snap wel dat twee races op een dag een druk programma is, maar wellicht willen ze ook gewoon meer geld binnen harken”, vermoedt hij. De vrienden bezoeken normaal altijd alleen de racedag. Dit jaar hebben ze beide racedagen het circuit bezocht. ,,Wij hadden geluk met de kaarten, via vakantieveiling, maar misschien waren we anders ook wel beide dagen gekomen hoor.” Trees de Jong schudt haar hoofd. ,,Ik vind het niks”, zegt ze, ,,Al dat gereis.” Trees en Auke komen uit Wouterswoude en zijn sinds zes jaar samen. ,,Sinds ik bij hem ben, ben ik ook besmet met het racevirus. We gaan elk jaar alleen naar de races.” Auke ging eerder altijd meerdere dagen. Op de motor. Nu zijn ze met de auto. ,,Trees wil niet achterop met dit weer”, zegt Auke. De 77-jarige Rink Dijkstra uit Rolde ging meer dan veertig jaar naar de TT. De laatste jaren niet meer, maar vandaag heeft hij een gastenkaart. Gekregen van zijn buurman die de catering verzorgd op het circuit. ,,Ik vind het wel gunstig dat de races over twee dagen verspreid zijn”, zegt hij, ,,Maar voor mijzelf hadden de twee races ook wel op één dag gehouden mogen worden.” Dijkstra vind het wel allemaal wat commercieel worden zegt hij. ,,Ik heb nu een gastenkaart maar anders was ik niet gegaan. Te commercieel, en het gaat ook boven mijn budget.” Dijkstra heeft wel genoten van de race. ,,Alleen jammer van die regenbui.” Dat was ook de reden dat het aantal bezoekers dit jaar wat lager was dan vorig jaar zegt TT-circuit-directeur Bos. ,,Vorig jaar hadden we 32.000 bezoekers. Dit jaar 29.000. Dat ligt echt aan het weer. Dat was te onstuimig.” Toch heeft Bos hoop dat de nieuwe formule gaat werken. ,,Het is een evenement met potentie. Maar het ligt er ook aan of Michael van de Mark volgend jaar nog Superbike rijdt.” Maurice Vos Foto Michael van de Mark werd zondag derde, foto Maurice Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama