Voorjaarswandeling op Landgoed Valkenstijn Assen

ASSEN

Wandelen op Landgoed Valkenstijn kan op zaterdagmiddag 23 april met gidsen van IVN/KNNV Assen en de werkgroep Valkenstijn. Tijdens de wandeling vertellen de gidsen over de natuur en de historie van deze bijzondere plek in Assen en over de soms kleurrijke bewoners van het voormalige landhuis.

Eind april staan nog lang niet alle bomen in blad. Veel bosplanten profiteren daarvan. Op de niet-beschaduwde bosbodem van het landgoed kunnen vele soorten in bloei staan zoals lenteklokje, daslook en witte dovenetel. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 17e eeuw. Het stond aanvankelijk bekend als Vredeveld. Het landgoed kwam in 1842 in bezit van Augustinus van Valkenstijn en zijn vrouw Louise Aubry d'Arancey. Na hun overlijden werd het echtpaar in een graf in de tuin bijgezet. Deze tombe, de enige particuliere begraafplaats in Assen, is alles wat van het landhuis Valkenstijn is overgebleven. Het monumentale huis is afgebroken in 1966. De werkgroep Valkenstijn heeft de omtrek van het oude landhuis inmiddels beter zichtbaar gemaakt. Aanvang 14.00 uur. Vertrek vanaf P Winkelcentrum Vredeveld, Bremstraat 17 Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama