'Tijd is niet altijd geld'

ASSEN

Hij is de grote man achter de Koningsdagfestiviteiten, maar ook organisator van tal van activiteiten voor mensen met een beperking: Lodewijk Osse.

ASSEN - ,,Alleen het weer blijft het grootste vraagteken.” Lodewijk Osse heeft er zin in. Koningsdag in Assen wordt dit jaar weer groter dan andere jaren en daar is Osse verantwoordelijk voor. De 65-jarige Assenaar denkt nog niet aan stoppen. ,,Nee, nee, ik vind het veel te leuk. Zo lang ik me goed voel wil ik nog wel een jaar of vijf door. “ ,,Ik vind het mooi om dingen voor elkaar te krijgen en iets te betekenen voor de binnenstad.Ik heb wat met Assen en wil ook dat Assen op de kaart blijft staan, en dat we de saamhorigheid bevorderen.” Osse is niet alleen de man achter Koningsdag maar ook achter tal van andere activiteiten zoals de Asser Sinterklaasintocht. ,,Dat doe ik nu al vijfentwintig jaar zelfstandig, en daarvoor al vijf jaar voor het AOC, de voorloper van MKB Binnenstad.” Assen heeft de mooiste Sinterklaasintocht van het land, vindt Osse: 'Mooier nog dan de landelijke intocht!' Osse is geboren en getogen Assenaar. Hij zag het levenslicht op het Koopmansplein. Althans, wat nu het Koopmansplein is. ,,Ik ben geboren aan de Schoolstraat. Die bestaat nu niet meer, maar liep vroeger voor de V&D langs. Wij zijn verhuist vanwege PUK, het Plan Uitbreiding Kern. Wij zijn toen naar de Molenstraat (Nu Oude Molenstraat, red.) verhuisd." Osse’s ouders waren eigenaar van de Stadsherberg en toen Osse 27 jaar was nam hij de Stadsherberg over. Meer dan vijfendertig jaar was Osse ‘herbergier’. In de jarig tachtig kwam daar mobiele catering bij. ,,De Stadsherberg was de moeder en catering de dochter, maar toen de dochter groter werd hebben we afscheid genomen van de moeder.” Dat was een aantal jaar voor brand de Stadsherberg volledig in de as legde. ,,Met de catering kwamen we overal in Nederland. Ook bij de TT. Met de mobiele gaarkeuken gingen we ook alle Europese circuits af. Uiteindelijk ben ik meer dan dertig jaar bij de TT-activiteiten betrokken geweest.“ In 2014 zou Osse samenwerken met evenementenbureau Speed Events van Ronald Heilbron maar dat liep anders. ,,Ik had er geen goed gevoel bij. Toen heb ik de stekker eruit getrokken.” Naast de grote publieksevenementen houdt Osse zich ook bezig met het organiseren van activiteiten voor mensen met een beperking. Zoals de Rally zonder poespas, een toertocht met oldtimers voor bewoners van Van Boeijenoord. ,,Dat is geen business, maar gewoon je inzetten voor je medemens. Alles wat je voor een ander doet hoeft niet altijd betaald te worden.” ,,Ik had in mijn bedrijf acht mensen met een beperking aan het werk. Eén van hen vroeg eens of hij een keer mocht meerijden in mijn oldtimer. Ik belde een paar vrienden op of zij ook mee wilden rijden met hun oldtimer. Dat was veertien jaar geleden. Er reden vijftien auto’s mee. Inmiddels doen honderddertig oldtimers mee aan de Rally zonder Poespas, en is het een groot evenement geworden." Er zijn plannen om een toertocht voor Drentse ouderen te organiseren. Daarnaast organiseert Osse in de TT-week ook de kermis voor mensen met een beperking. ,,Ik ben blij dat ik gezonde kinderen heb”, vertelt Osse, ,,Daar mag ik ook blij om zijn, maar ik heb ook de mogelijkheid om mijn netwerk te gebruiken. Tijd is niet altijd geld. Voor anderen is het misschien bijzonder wat ik doe, maar voor mij niet. Ik heb een vrouw die achter mij staat. Zonder haar kan ik het niet en ze doet ook actief mee.” ,,Goede doelen zijn niet moeilijk”, zegt Osse, ,,Mensen zouden eens na moeten denken over wat ze voor en ander kunnen betekenen, en wat alleen maar tijd kost. Wat is nou simpeler, als je een auto hebt, om een rondje te rijden met mensen? Dat zouden veel meer mensen moeten doen. Er zitten genoeg eenzamen thuis.” ,,Ik ben een tevreden mens. Ik heb qua gezondheid wel wat meegemaakt. Ik heb twee herseninfarcten gehad. Ik kon niet meer praten en ben een jaar uit de running geweest. Ik moest opnieuw leren praten. Je bent een gelukkig mens als je daar zo doorheen rolt en geen beperkingen meer van ondervindt. Er zijn genoeg andere voorbeelden. Dan waardeer je het leven des te meer. We zijn hier maar tijdelijk.” Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama