RUBRIEK Van idee tot Onderneming met Kim de Jong

ASSEN

'De grootste winst zit ‘m in het netwerk'

ASSEN - Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Naast de hier gevestigde ondernemers en flexwerkers, komen dagelijks starters en andere Drentse ondernemers het monumentale pand binnenwandelen. Zoals Kim de Jong van Grasdoos.nl. Dankzij de grote doos in haar handen, trekt ze meteen bekijks. Wanneer de grasdoos eenmaal in het loungegedeelte van De Drentse Zaak op tafel staat, vormt er zich al snel een groepje andere ondernemers omheen. Iedereen wil wel even aan het gras in de doos voelen. ,,Ja, het is echt gras,” bevestigt Kim. ,,Het is bedoeld als hondentoilet voor in huis. Bijvoorbeeld voor zindelijkheidstraining van pups en kleine honden in bovenwoningen.” Kim vertelt dat er een speciaal mengsel van gras in de doos zit met natuurcompost, inclusief een geheim ingrediënt. ,,Daardoor is het gras beter bestand tegen zout, en kan het veel vocht opnemen.” Afhankelijk van het gebruik gaat zo’n doos één of twee weken mee. ,,Daarna kan het gras in de groencontainer, en de doos bij het oud papier.” En wat kost zo’n doos?  ,,Dat is euro 19,90, inclusief verzendkosten. Maar als je een abonnement neemt, krijg je korting.” De grote uitvinder Samen met haar man is Kim al zo’n drie jaar bezig met hun bedrijf Grasdoos.nl. ,,Mijn man is de grote uitvinder, ik doe de bedrijfsvoering.” Kim's man heeft een achtergrond in de agrarische sector en verbouwt zelf de graszoden. ,,Een paar jaar geleden kwam hij op het idee om een stuk zelf gekweekt gras in een doos te doen, en dit te verkopen voor de zindelijkheidstraining van pups. Hij ging op internet kijken, en zoiets bleek al wel in Amerika te bestaan, maar nog niet in Europa. Toen heeft hij octrooi voor dit product op deze markt aangevraagd. Dat hebben we vorige week gekregen. Dus nu kunnen we er echt mee naar buiten treden.” Aan het gras voelen Ondertussen volgde Kim de De Ladder naar Succes-workshops van De Drentse Zaak. ,,Dat vond ik allemaal heel leuk en leerzaam. Maar de grootste winst zit ‘m toch wel in het netwerk wat je bij zo’n cursus krijgt, via je medecursisten en de ondernemersadviseurs. Zo ben ik laatst via De Drentse Zaak ook getipt voor de innovatiesessies op de Bedrijven Contact Dagen. En ja, ook daar wilde iedereen even aan het gras voelen. Iedereen reageert enthousiast op ons product en onze plannen. Zelfs mensen die helemaal geen hond hebben. Het product lijkt een beetje zichzelf te verkopen.” Animal Event Om uit de kosten te komen, moeten er nog heel wat grasdozen verkocht worden. En Kim snapt heel goed dat zo’n product niet écht zichzelf verkoopt. ,,We zijn al druk bezig met een promotionele video, we gaan samenwerken met een ander bedrijf dat hondenartikelen verkoopt, en in mei staan we drie dagen met een stand op Animal Event, een dierenfestival in Hilvarenbeek dat vorig jaar ruim 32.000 bezoekers trok. Ik ben heel benieuwd hoe mensen daar op ons product reageren.” Wanneer Kim op het punt staat De Drentse Zaak weer te verlaten, wordt ze nog even door twee dames staande gehouden. De ene wil heel graag zo’n grasdoos voor de puppy van haar dochter. De ander wil er een voor haar konijn. Kim kijkt even op. ,,Ja,” zegt ze. ,,Dat kan natuurlijk ook.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers Foto Kim de Jong    

Auteur

Albert-Jan Garama