Gespeelde herinnering: 'Dag moeder, ik wil met je praten'

HOOGHALEN

,,Dag moeder Meta, hier is je jongste dochter Fanny Veilchen. Ik wil graag met je praten, over ons, en over onze geschiedenis. Ik heb je meegenomen naar hier, naar waar je ooit geweest bent, naar Westerbork.”

Fanny Heymann vertelt op zondag 24 april aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op een bijzondere manier haar levensverhaal. Ze bevindt zich in haar atelier en schildert haar moeder met wie ze ‘in gesprek’ gaat, afgewisseld met scènes waarin ze kenmerkende episodes uit de familiegeschiedenis uitbeeldt. Enkele schilderijen, die Fanny Heymann maakte over de oorlog, zijn in de grote zaal van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tentoongesteld. Het is expressief en kleurrijk werk waarin ze haar emoties weergeeft over het leed dat de Tweede Wereldoorlog bij haar en haar familie heeft teweeggebracht. Fanny is op 27 februari 1942 geboren in Amsterdam als kind van Duits-Joodse ouders. De familie was al in 1937 naar Nederland gevlucht. Eind 1941 hadden haar ouders Jozef en Meta Heymann alles gereed om met hun kinderen naar Amerika te vluchten. Het kwam er niet van door de ziekte van Jozefs moeder. Dit werd hen noodlottig. Via kamp Westerbork kwam het gezin in Bergen-Belsen terecht. Na de oorlog blijven de kinderen alleen achter en worden in verschillende pleeggezinnen opgevangen. Jaren later begint voor Fanny een zoektocht naar haar identiteit. Sinds enkele jaren vertelt Fanny haar persoonlijke verhaal ook op scholen. Ze wil met jongeren in gesprek komen en laten zien wat de gevaren van vooroordelen zijn: "Nu kan ik iets positiefs met dat moeilijke verleden doen". De voorstelling van Fanny Heymann in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 24 april om 14.00 uur en duurt drie kwartier. Toegang tot de voorstelling is bij de prijs van het museum inbegrepen. Na de voorstelling bestaat de mogelijkheid om de schilderijen te bekijken en is Fanny van harte bereid om met het publiek in gesprek te gaan.

Auteur

Albert-Jan Garama