Herdenkingsboek voor schooljeugd Smilde

SMILDE

Vorig jaar kregen alle leerlingen, in de voormalige gemeente Smilde, van groep 7 en 8 een boek waarin gevallenen in de Tweede Wereldoorlog zijn beschreven.

Met dit initiatief van de Historische Vereniging ‘De Smilde’ en het ‘4 mei Herdenkingscomité’ konden deze leerlingen kennis maken met mensen met een Joodse achtergrond, verzetsstrijders en burgers die omkwamen door oorlogsgeweld. Jaarlijks wordt tijdens de 4 mei herdenking in de Koepelkerk hun namen genoemd, maar wie er achter deze namen schuil gingen, was heel niet duidelijk. Om deze mensen niet te vergeten is het goed, dat ook de jeugd weet wie zij zijn. ‘Zodat zij in herinnering blijven….’, is de titel van het boek en is geschreven door Ger Ax en Jan Schreuder, zij deden onderzoek en schreven het samen. Ook dit jaar wordt het boek aan alle leerlingen van groep 7 gratis aangeboden. Zodat ook de komende generaties weten dat de vrijheid van vandaag levens kosten. Ook de leerlingen uit de voormalige gemeente Smilde die om welke reden dan ook niet in Smilde naar school gaan wordt gepoogd dit boek te bezorgen. Dit lukt echter niet in alle gevallen, deze kinderen kunnen het boek ophalen op werkdagen van 9 tot 17.00 uur, bij Fontijn, Polakkenweg 3 in Smilde. Dit ingeval dat op 1 mei het boek nog niet in bezit is.

Auteur

Albert-Jan Garama