Gezonde schoolkantine op Salland

ASSEN

Locatiedirecteur Philip Messak en cateraar Wander Kuiper van de locatie Salland van CS Vincent van Gogh hebben donderdag het predicaat de gezonde schoolkantine ontvangen uit handen van Diane Peter van het Voedingscentrum. Met medewerking van het Voedingscentrum verzorgt de catering op Salland nu gezonde lunches en tussendoortjes voor de leerlingen en personeelsleden.

Om in aanmerking te komen voor dit predicaat moet ruim 75% van de producten die Wander Kuiper dagelijks verkoopt, gezond zijn en passen in de schrijf van vijf. Dat betekent dat er geen gefrituurd eten verkocht wordt maar juist wel verse (streek)producten. Verder worden er frisdranken met weinig calorieën verkocht en wordt het drinken van water gestimuleerd op Salland. Om gezonde schoolkantine te worden, is Wander Kuiper samen met leerlingen aan de slag gegaan om het assortiment aan te passen aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Wander: ‘samen hebben we gekeken wat de wensen zijn en hoe we dat kunnen in passen in gezond voedingspatroon. We verkopen nu veel gezonde producten maar natuurlijk kunnen leerlingen ook nog koek of snoep kopen. De verhouding ligt nu alleen anders: nog maar 25% van het aanbod bestaat uit producten die je niet teveel en te vaak moet eten.’ De gezonde schoolkantine past in het beleid van CS Vincent van Gogh. De school vindt het belangrijk dat leerlingen naast leren leren, ook leren leven en besteedt daarom aandacht aan een gezond eet-, leef-, en beweegpatroon. Philip Messak: ‘onze leerlingen verdienen een veilige leeromgeving en daar horen ook gezonde eetgewoontes bij. Wij stimuleren dat van harte!’

Auteur

Albert-Jan Garama