Duurzame initiatieven beloond

ASSEN

Limm Recycling is uitgeroepen tot Duurzame Dates duurzaam bedrijf 2016. Dit bedrijf zamelt gebruikte plastic koffiebekers in en zorgt dat het wordt verwerkt tot een nieuwe grondstof voor onder andere kledinghangers en plantentrays. Agraservice Lindenhols is uitgeroepen tot Duurzame Dates duurzame initiatief 2016. Agraservice Lindenhols heeft een biologisch middel ontwikkeld op basis van koolzaalolie om vogelmijt bij kippen te bestrijden.

In veel bedrijven wordt er gebruik gemaakt van plastic koffiebekers. Door deze bekers apart in te zamelen kan dit afval sneller worden verwerkt tot een nieuw product. LIMM recycling heeft hiervoor een recycling box ontwikkeld. Het slim samenwerken met andere partijen, de doordachte logistiek en de samenwerking met onderzoekstinstellingen, zoals KNN en de RU Groningen maken dat LIMM recycling uit Smilde dit jaar de titel ‘Duurzame Dates duurzaam bedrijf 2016’ mag voeren. Agraservice Lindenhols innovatieve product heeft Bio Controle Bloedluis ontwikkeld. Dit is een biologisch middel op basis van koolzaadolie met een aantal natuurlijke toevoegingen voor de bestrijding van vogelmijt. Daarnaast worden eiwitten uit koolzaadolie gewonnen als hoogwaardig veevoer. Ook verwerkt Lindenhols bermgras tot pellets en kattenbakvulling. Daarbij wordt samengewerkt met het onderwijs, onderzoekers en de plaatselijke gemeenschap. Juryvoorzitter en gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘De komende jaren zetten we nog meer in op innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Het is mooi om te zien dat duurzaam innoveren zo leeft onder de deelnemers, want met elkaar moeten we aan de slag naar verdere verduurzaming. Zowel Limm Recycling als Agrayservice Lindenhols zijn in dat opzicht dan ook mooie voorbeelden van duurzame, lokaal initiatieven die de aandacht krijgen die ze verdienen.’ De Duurzame Dates werd voor de vierde keer georganiseerd door het IVN, de Kamer van Koophandel en de provincie Drenthe. De Dateplaza is hét centrale ontmoetingsplein voor organisaties en particulieren. Bij de stands van diverse organisaties kon advies gevraagd, informatie uitgewisseld en ervaringen gedeeld worden op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De omlijsting van de Dateplaza bevatte pitches en presentaties.

Auteur

Albert-Jan Garama