RUBRIEK Van Idee tot Onderneming Marjolijn Groendijk

ASSEN

Workshop ‘Van offerte naar factuur’ voorkomt financiële risico’s

Het bruist in De Drentse Zaak, het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier werken niet alleen gevestigde bedrijven, starters en zzp’ers, maar worden ook regelmatig interessante workshops voor ondernemers gegeven. Zoals de workshop ‘Van offerte naar factuur’, op vrijdagavond 10 mei. ASSEN - Offertes, overeenkomsten, algemene voorwaarden, facturen… startende ondernemers zien dergelijke juridische paperassen vaak als minst leuke, misschien zelfs als meest vervelende aspecten van hun bedrijf. ,,Terwijl het toch echt belangrijk is jouw afspraken met opdrachtgevers goed op papier te zetten,” zegt Marjolijn Groendijk van 050Legal. ,,En dat hoeft helemaal niet zo zwaar en ingewikkeld te zijn als veel mensen denken. Het hoeft bijvoorbeeld niet te gaan niet om dikke en moeilijke contracten, één A4-tje is vaak al genoeg. Digitaal kan trouwens ook tegenwoordig, met een foefje hier en daar.” Zelfstandig ondernemers die nieuwsgierig zijn naar dit soort A4-tjes en juridische foefjes, zitten helemaal goed tijdens de gratis workshop ‘Van offerte naar factuur’. Marjolijn geeft het samen met haar collega Gijs Aarnoudse op dinsdagavond 10 mei in De Drentse Zaak te Assen. Verwachtingsmanagement Marjolijn en Gijs studeerden beide rechten in Groningen en geven met hun bedrijf 050Legal juridische adviezen aan ondernemers. Onlangs vierden ze hun vijfjarig jubileum. ,,Onze voornaamste doelgroep bestaat uit starters en ZZP’ers,” zegt Marjolijn. “Enthousiaste ondernemers die hard hebben gewerkt om opdrachten binnen te halen, en daarbij nog wel eens aan de juridische aspecten van hun zaken voorbijgaan omdat die gevoelsmatig drempels opwerpen vanuit hun onervarenheid of door druk van de opdrachtgever.” Volgens haar is het opstellen van offertes en overeenkomsten niet zozeer een zaak van juridische futiliteiten, maar van verwachtingsmanagement. Wat kunnen partijen onderling van elkaar verwachten. ,,Als ik bijvoorbeeld een websitebouwer inhuur, is het verstandig om vooraf af te spreken wat we precies onder een complete website verstaan etc. Kortom, alle kernbedingen moeten bij beide partijen helder zijn. Zo voorkomen we miscommunicatie en getouwtrek achteraf. Als aan het eind van de rit de website naar tevredenheid van beide partijen is opgeleverd, ontstaat een win-winsituatie. De websitebouwer is trots op zijn opgeleverd werk en ik ben blij met mijn nieuwe website en zal de websitebouwer dan ook aan iedereen aanbevelen. Daarom is het offertetraject zo belangrijk.” Netwerksetting Marjolijn heeft de workshop al eerder in De Drentse Zaak gegeven, als onderdeel van workshop-reeks ‘De Ladder Naar Succes’. ,,Dat leverde zoveel leuke reacties op, dat we de workshop sinds ruim een jaar ook in Groningen geven. En nu komt de workshop dus weer naar De Drentse Zaak.” Volgens de ervaring van Marjolijn werkt zo’n bijeenkomt ook goed als netwerksetting. ,,Er komen zowel gevestigde ondernemers als starters. Juist door deze mix en de kleinschaligheid geven we de ondernemer een hoop stof tot nadenken met de daarbij benodigde tips en trucs om zelf aan de slag te gaan met hun offertetraject. Ook hebben we koffie, thee met koekjes en na afloop is er een kleine informele borrel waarop mensen nog even kunnen napraten.” Aanmelden voor deze workshop kan op www.dedrentsezaak.nl. Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.  

Auteur

Albert-Jan Garama