Open dag bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld

RUINEN

Op zondag 24 april organiseert Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen een grote en feestelijke open dag. Natuurmonumenten heeft het bezoekerscentrum compleet vernieuwd en is trots op het resultaat.

Tegelijkertijd bestaat Nationaal Park Dwingelderveld vijfentwintig jaar. De open dag is de aftrap voor een reeks aan jubileumactiviteiten. Tijdens de open dag kunnen bezoekers genieten van het compleet vernieuwde bezoekerscentrum en als bij een groene uitmarkt proeven aan de activiteiten en evenementen die het komende jaar georganiseerd worden bij het bezoekerscentrum en in het nationaal park. Om 11.00 uur is de officiële aftrap van de open dag. Gezellige fair Het terrein van het bezoekerscentrum is tijdens de open dag omgetoverd in een gezellige fair. Tenten en kramen rondom het bezoekerscentrum bieden een keur aan activiteiten en producten. Ondernemers rondom het Dwingelderveld laten zien wat ze te bieden hebben en de vrijwilligers van het bezoekerscentrum lichten alle activiteiten toe. Jong en oud kunnen diverse activiteiten uitproberen, die op het programma staan. Met korte rondleidingen door de gidsen krijgen mensen een indruk van de tuin en de aangrenzende natuur. Gitarist Bert Kling geeft met zijn muziek de open dag een gezellige sfeer. Prijsvraag Bezoekers kunnen meedoen aan een leuke prijspuzzel. De antwoorden zijn te vinden bij diverse activiteiten en kramen. Vakantiepark De Wiltzangh stelt de hoofdprijs beschikbaar: een weekeinde of midweek verblijf in een van de bungalows. De Wiltzangh grenst aan het Nationaal Park. Alle deelnemende kinderen mogen een kaart van OERRR uitzoeken. Kinderen kunnen onder meer een pannenkoek bakken boven een echt vuurtje en zaadbommetjes met bloemzaden strooien of meenemen naar huis. Ze kunnen diverse opdrachten doen en zo een indruk krijgen van de verjaardagsfeestjes, het scholenprogramma en de activiteiten die het bezoekerscentrum het hele jaar aanbiedt. Tijd voor een fuif Het centrum onderging een complete metamorfose en is sinds maart weer open, dus het is tijd voor een fuif. Het gebouw heeft duurzame vloerverwarming gekregen en een nieuwe expositie en koffiecorner. Bezoekerscentrum Dwingelderveld is daarmee de komende jaren weer in staat om jaarlijks ruim 150.000 bezoekers te ontvangen en kan zich meten met de leukste attracties in het noorden van Nederland. Natuurmonumenten, Provincie Drenthe, Nationaal Park Dwingelderveld en LIFE maakten de metamorfose financieel mogelijk. Natuurmonumenten kan dat doen dankzij de steun van haar leden. Om hen daarvoor te bedanken viel bij alle leden in een grote straal rondom het bezoekerscentrum een uitnodiging voor de open dag op de mat. Parkeren Bezoekers worden geadviseerd om met de fiets te komen. De beste plek om te parkeren is in het hart van het dorp Ruinen. Vanaf de Poort van Ruinen aan de Kloosterstraat pendelen de Dwingelderveldexpress en een gemotoriseerde huifkar voortdurend heen-en-weer naar het bezoekerscentrum. De tocht is een leuke extra attractie. Meer informatie over de open dag op 24 april staat op de website van Natuurmonumenten.

Auteur

Albert-Jan Garama