Gemeente finale Nationale Voorleeswedstrijd in de Schalm

ASSEN

Biblionet Drenthe heeft 13 april 14.00 uur in Theater de Schalm te Assen de Drentse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De beste voorlezers uit iedere Drentse gemeente gaan met elkaar de strijd aan. De boekenkeuze loopt uiteen van klassiekers als Koning van Katoren van Jan Terlouw en Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens tot boeken van de momenteel erg populaire Rachel Renee Rusell.

Het voorlezen wordt afgewisseld met een optreden van goochelaar en presentator Hilbert Geerling en een danssessie van Dansstudio Postema uit Assen. Voorrondes In totaal deden 169 Drentse basisscholen mee aan de voorleeswedstrijd. De winnaars van de schoolwedstrijden mochten meedoen aan de twaalf gemeentelijke voorrondes. Deze voorrondes zijn georganiseerd door de bibliotheken. De beste voorlezer van de gemeentelijke ronde mag naar de provinciale finale in Theater De Schalm te Assen. Finalisten De provinciale finalisten voor Drenthe zijn: - Famke Wuffing Bosma van CBS De Wegwijzer uit Westerbork - Lotte Klaui van OBS Burgemeester Wessels Boerschool uit Dalen - Nora Visscher van de OBS Oosterboer in Meppel - Lin Wiersum van OBS De Westerburcht in Eelde - Wies Kleingeld van de Burgemeester W.A. Storkschool in Dwingeloo - Koen Vriezekolk van de Montessorischool in Emmen - Elke Moes van OBS Gieten in Gieten - Chris de Ruiter van CBS De Arendsvleugel in Ruinerwold - Mimi Unger van OBS De Lindehof in Een - Merel Zomer van CBS ’t Kofschip in Hoogeveen - David Ketel van OBS Baggelhuizen in Assen - Emma Huisman van CBS Rehoboth in Valthermond Organisatie De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor de kinderen van de twee hoogste groepen van de basisschool en wordt dit jaar voor de 22e keer gehouden. Het is een initiatief van de Stichting Lezen. De organisatie van de gemeentelijke en de provinciale rondes is in handen van de Drentse bibliotheken en Biblionet Drenthe. Deze organisaties willen hiermee op een aantrekkelijke manier aandacht vragen voor lezen, leesbevordering en het kinderboek. Jury Aan het eind van de middag wordt de beste Drentse voorlezer(es) bekend gemaakt door een jury bestaande uit: Herma Stroetinga (RTV Drenthe) - voorzitter, Eric van Oosterhout (burgemeester Aa & Hunze), Ina Vording (Stenden Hogeschool, afd. Pabo), Ellen van Roosmalen (Kunst & Cultuur) en Marit Luning (Drents voorleeskampioen 2015). De Drentse Voorleeskampioen gaat door naar de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 25 mei in Amstelveen. Beoordelingscriteria De jury reikt de prijzen uit aan de voorlezers die het beste scoren op stemgebruik, tempowisselingen, het leggen van de goede klemtoon, het overbrengen van de juiste emotie, verstaanbaarheid en contact met het publiek.

Auteur

Albert-Jan Garama