WK Motocross 2016

ASSEN

Het succesvolle MXGP wordt in augustus voor de tweede maal in Assen gehouden met een nieuwe finishlocatie, een verlengde baan en het WK Motorcross voor dames.

ASSEN - ,,De allereerste Motocross Grand Prix Assen ontpopte zich dankzij de volgepakte TT-tribunes tot een sfeervol, bijna stadionachtig evenement”, zegt Jos Vaessen, voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting MXGP Assen en oud-voorzitter van het TT Circuit, ,,Er gebeurde heel veel op een relatief kleine oppervlakte van het TT Circuit Assen.” Het had wat voeten in de aarde. De ‘Cathedral of Speed’ werd vorig jaar omgetoverd tot een grote zandbak in de vorm van een WK-waardige motorcrossbaan. Waar andere locaties van het wereldcupcircuit bestaan uit bestaande motorcrossbanen moest Assen een tijdelijke baan aanleggen. Een spannende operatie, maar wel één die achteraf als geslaagd is bestempeld. Organisator Lee van Dam: ,,De allereerste Motocross Grand Prix Assen heeft ons veel geleerd, maar het belangrijkste was de bevestiging van fans, media en deelnemers dat een WK Motorcrosswedstrijd op deze unieke locatie bestaansrecht heeft. De strijd op de baan was spannend, de sfeer op de tribunes geweldig en de hele MXGP-paddock genoot van de beschikbare faciliteiten op het TT Circuit Assen.” ,,In 2016 zetten we in op een verbetering van de beleving voor nog meer toeschouwers”, vult Jos Vaessen aan, ,,Zo verplaatsen we de finish naar een plek recht voor de hoofdtribune. Ook verlengen we de baan met honderdvijftig meter om de hele hoofdtribune en de winterdijktribune te benutten en we plaatsen een TV-scherm van maar liefst zestig vierkante meter tegen over de hoofd- en Geert Timmer-tribune.” Het wereldkampioenschap motorcross bestaat sinds 1957. De Motocross Grand Prix Assen markeerde in 2015 de terugkeer van deze sport in Drenthe. Ondanks de afwezigheid van grote namen als de Italiaan Antonio Cairoli en Nederlander Jeffrey Herlings door blessures, trok de MXGP Assen veel publiek en werd de organisatie beloond met prijzen voor respectievelijk ‘beste organisator’, ‘beste promotor’ en ‘beste paddock’. Tijdens MXGP Assen 2016 komen meer dan twintig nationaliteiten aan de start in de categorieën MXGP en MX2. Ook het wereldkampioenschap voor vrouwelijke motorcrossers, Women’s MX Grand Prix, het EK 150cc en het WK voor veteranen komen in Assen aan de start. De wedstrijden in het WK Motorcross zijn dit seizoen iedere zondag te zien bij RTL 7 inclusief de wedstrijd in Assen.Wereldwijd wordt het evenement uitgezonden in meer dan 170 landen. Stichting MXGP Assen staat eind augustus opnieuw voor een mammoetklus. In een periode van een week moet het benodigde zand vanaf het nabijgelegen defensieterrein worden uitgereden. Met het zand dat Defensie beschikbaar stelt wordt een parcours aangelegd dat over het binnenterrein langs de Winterdijk, Hoofd- en GT-tribune voert, waarmee optimaal gebruik wordt gemaakt van de bestaande faciliteiten voor publiek, pers, deelnemers, organisatie en gasten. Het TT-circuit is het enige circuit in de wereld dat zowel het WK wegrace als het WK motorcross mogelijk maakt. Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama