Toekomst voor duivensport

ASSEN

Twee jaar geleden zijn de laatste twee postduiven verenigingen in Assen gefuseerd en gingen de plaatselijke duivenhouders door onder de naam van de oudste club: de Luchtbode. Afgelopen maand betrok de vereniging het nieuwe clubgebouw.

ASSEN – Vorig jaar ging de Veemarkt op de schop en moest het clubgebouw dat daar stond worden afgebroken. De gemeente zorgde wel voor een ander gebouw, een kleine opslagloods aan de Wethouder Bergerweg. Dat gebouw is de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Behalve als clubgebouw voor de Luchtbode dient het ook als nationaal inkorfcentrum voor de hele regio. ,,Wij hebben een trailer waar 5.000 duiven in kunnen. Onze manden worden boven op elkaar ingeladen. Ook manden van andere verenigingen komen hierin”, vertelt voorzitter Bert van Guldener.” Voor de korte afstand (Vitesse en Midfond) tot 400 kilometer wordt op vrijdag ingekorfd. Voor de Fond (afstand van 400 tot 780 kilometer) worden de duiven donderdag ingekorfd en voor de overnacht fond waarbij de duiven vanaf Zuid-Frankrijk weer terugvliegen wordt dinsdag ingekorfd. ,,Ze krijgen water en voer en er is airco, dus de dieren hebben geen last van het weer.” ,,De laatste categorie is een specifieke. Er worden vijf of zes van zulke vluchten per jaar gedaan, want het is heel intensief voor de dieren.” Voor de Vitesse, Midfond en Fond geldt dat er per jaar circa dertig weekenden gevlogen wordt. Dit is ook het geval voor de jonge duivenvluchten. ,,Er gaat in ieder geval één, maar het liefst twee mensen, convoyeurs, met de chauffeur mee om te bepalen of er gevlogen kan worden, om ervoor te zorgen dat de duiven goed verzorgd worden en te controleren dat alle duiven uit de manden zijn.” Het inkorven en het klaarzetten en het schoonmaken van de manden vergt tijd. Om een breder kader te krijgen en omdat de Luchtbode en de Snelvliegers dicht bij elkaar zaten gaf dit een kader om met elkaar in gesprek te gaan. ,,In 2012/2013 zijn de gesprekken tussen de Luchtbode en de Snelvliegers echt intensief geworden.” De beide verenigingen zijn in 2014 samengegaan en de Luchtbode kent nu ruim 50 leden. Zelf heeft Bert verschillende duiven. ,,Jonge duiven van een jaar. Die train je bijvoorbeeld alert te zijn op roofvogels. Dan heb je een tweede, grote groep die al ouder is die je traint op conditie en om naar huis te komen." Daarnaast zijn er de ervaren duiven van 2, 3 jaar.Voordat de vogels worden ingekorfd wordt eerst in het computersysteem geregistreerd welke meedoen. De chip en de ring die de duif heeft is een unieke combinatie. Bij thuiskomst kan dan via de moederplaat worden gezien hoe laat hij weer aangekomen is. ,,Maar eigenlijk kun je bij thuiskomst al zien of hij wel of niet op tijd zit. De duivensport is een boeiende en leuke sport met dieren.” Jongstleden zaterdag 19 maart vond de feestelijke opening plaats. Wethouder Albert Smit verrichtte de openingshandeling door een mand duiven los te laten. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama