Film in het Drents Archief: Mien va vertelt

ASSEN

De hele maand april kunnen bezoekers van het Drents Archief genieten van de film ‘Mien va vertelt’. De film is gemaakt door boer Klaas Nijmeijer die wel de ‘Bert Haanstra’ van Drenthe werd genoemd. Nijmeijer neemt je mee naar het platteland van Kolderveen. Op zijn eigen enthousiaste wijze voorziet hij de beelden van commentaar. Hoewel hij de film in 1983 maakte, vertelt hij over de tijd vóór de schaalvergroting in de landbouw.

De film is van 1 tot en met 29 april 2016 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer 30 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur. Werken op het land Twee mannen in overall harken wat af in het land. Het zweet breekt ze uit en de rode zakdoek komt al snel uit hun broekzak tevoorschijn. Uren achtereen werken in de felle zon maakt je dorstig. Vandaar dat de schaftpauze een welkome afleiding biedt. De kan met water wordt tevoorschijn gehaald onder een pol gras. Zo bleef het water koel. Melken, maaien en mestscheppen Terwijl de mannen op het land werken is de vrouw des huizes op de boerderij de koeien aan het melken. Ze krijgt er spierballen van vertelt Klaas. Er komt heel wat kijken bij het werken op de boerderij. Zo moet je alert zijn op de biggetjes die geboren worden, zorgen dat de pannenkoeken voor de mannen op het land op tijd klaar zijn en de kinderen naar school brengen. Modernisering De modernisering van de maaimachines wordt ook in beeld gebracht. Het maaien en ophalen van het hooi was een precies werkje. Werd er eerst nog handmatig gemaaid, later kwam er de hooischudder gevolgd door de trommelschudder. Het stro werd gesneden met een hakselmachine. De filmfragmenten zijn afkomstig uit de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.

Auteur

Albert-Jan Garama