'De VAR verdwijnt' : Voorlichting zzp'ers en opdrachtgevers

ASSEN

Een ingrijpende verandering voor veel ondernemers. Op 1 mei 2016 verdwijnt de VAR en begint het ‘plan modelovereenkomsten’ voor opdrachtgevers en –nemers. Op 19 april en 17 mei is in De Drentse Zaak een voorlichtingsavond voorzzp’ers en opdrachtgevers die precies willen weten wat dit voor hun betekent.

Voor zzp’ers en opdrachtgevers gaat er veel veranderen. Tijdens de voorlichtingsavond geven Harrie Maat van de Belastingdienst en Edwin Boomstra van SAB Accountants middels een heldere presentatie antwoord op de meest prangende vragen. Zoals: wat verwacht de belastingdienstvan mij als zzp’er? Wat verwacht de belastingdienst van mij als opdrachtgever? Welke modelovereenkomst is voor mij van toepassing? Wat zijn de nadelen/risico’s? Zijn er ook voordelen? Uiteraard worden ook andere vragen uit het publiek beantwoord. De voorlichting is op 19 april en 17 mei, van 19 tot 21 uur. Het is gratis toegankelijk. Graag aanmelden via 0592-763401, info@dedrentsezaak.nl of www.dedrentsezaak.nl. Onrust wegnemen De verdwijning van de VAR(verklaring arbeidsrelatie) en vervanging door modelovereenkomsten zorgt voor onrust onder zzp’ersen opdrachtgevers. Om voor Drentse ondernemers alle vragen en onduidelijkheden uit de lucht te halen wordt deze voorlichtingsavond in De Drentse Zaak gehouden. De VAR was een Verklaring Arbeidsrelatie die opdrachtnemers moesten aanvragen bij de Belastingdienst. Meestal was het doel van zo’n verklaring de bevestiging dat een zzp’er de opdracht ook echt als zzp’er verrichtte, en dus niet in verkapte loondienst was. Er kleefden wat nadelen aan de VAR. Zo lag de verantwoordelijkheid voor het bevestigen van de werkrelatie bij de zzp’er. Die moest voor de verklaring ook inschattingen maken die in de praktijk anders konden uitpakken, met soms naheffingen als gevolg. Op 1 mei wordt de VAR daarom vervangen door de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). In de praktijk betekent dit dat opdrachtgevers en –nemers gebruik kunnen maken van een aantal modelovereenkomsten die verklaren wat de arbeidsrelatie precies inhoudt. Tijdens de voorlichtingsavond van De Drentse Zaak wordt uitgebreid ingegaan op deze modelovereenkomsten, en de andere zaken waar opdrachtgevers en –nemers voortaan rekening mee moeten houden. Kenniscentrum De Drentse Zaak De Drentse Zaak is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het pand aan de Beilerstraat in Assen is alle ruimte om op een goede manier te werken, te overleggen en zaken te doen. Mensen kunnen er terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimte en flexibele werkplekken. Er staan geregeld evenementen op de agenda die zijn afgestemd op actuele, zakelijke onderwerpen.

Auteur

Albert-Jan Garama