Martin Hummel: 'Henks droom'

ASSEN

,,Mijn hele lange leven al maak ik muziek, gitaarmuziek wel te verstaan. Ik zing graag en ik begeleid mijzelf daarbij op gitaar. Ik heb eigenlijk altijd wel in bands gespeeld. veelal waren die bands een kort en soms een iets langer leven beschoren, enkele uitgezonderd. Zo gaat dat in de muziekbusiness.

Met het verglijden echter van de jaren, waarvan er reeds meer waren dan er nog zullen komen, merk je dat je binnen je eigen stadse muziekscene deel bent gaan uitmaken van een muzikantenfamilie binnen een soort van zelfregulerende kosmos, waarbinnen je eigenlijk alleen nog maar super enthousiaste, vaak oudere muzikanten op je pad treft. Mannen en vrouwen, die de nodige muzikale klappen van de zweep als een kostbaar goed in een rugzak met zich meedragen, opdat ze nooit zullen vergeten hoe het vooral niet moet. Binnen diezelfde kosmos trof ik in het vierde kwart van vorig jaar wat vaker dan doorgaans, Henk Zwerus op mijn pad. Henk is zeer bekend met de Asser band- en jamscene en andersom. Hij vervult een fraaie rol als een van de twee toetsenisten in de superband Hangover Paradise, verleent af en toe zijn medewerking aan een performance als hij daar om gevraagd wordt en daarnaast organiseert en leidt hij wekelijkse de Friday Night jamsessie in het Asser muziekcafé “The Bullseye”. Hij geeft dan doorgaans ook zelf acte de presence door achter een keyboard plaats te nemen om daarmee de jammende musici te enthousiasmeren en aan te moedigen. Henk Zwerus is er eentje van het goeie soort, staat voor iedereen klaar met een lach en een vriendelijk woord. Behalve dat Henk een meer dan prima toetsenist is, bespeelt hij ook zeer verdienstelijk de gitaar. Maar er is iets opmerkelijks aan Henk, hij is een linkshandige gitarist. Op zichzelf niet zo vreemd zou je zeggen, ware het niet dat hij weliswaar de gitaar draait, maar de snaren niet omwisselt, waardoor de dikke E snaar onder komt te liggen en de dunne boven. Dit blijkt echter voor hem geen enkele belemmering te vormen om met een dusdanige passie het instrument te bespelen alsof zijn lieve leven er van af hangt. Wonderbaarlijk om te zien. Op een of andere manier heb ik wat met Henk en hij moet dat gevoeld hebben toen hij de volgende woorden tot me sprak: “Martin ik heb een droom” “Een droom Henk? Wat voor droom?” “Een steeds terugkerende droom die zich als een soort van visioen aan me manifesteert. Ik zie een podium, met daarop vier barkrukken met daarop 4 gitaristen. Een van die gitaristen ben ik en ik zou jou willen vragen of jij ook trek hebt om op een van die krukken plaats te nemen en dan gaan we mooie songs spelen van The Eagles, Crosby Stills Nash en Young, Eric Clapton, Loggins en Messina, Fleetwood Mac en meer van dat soort muziek.” En terwijl er nog meer zangers en bandnamen zijn mond verlieten, glansden zijn ogen van de voorpret. Zonder lang te hoeven nadenken, antwoordde ik: “Lijkt me leuk en spannend om te doen Henk.” We gingen allebei op zoek naar zangers/gitaristen die in het plaatje zouden moeten passen. Henk kwam met de geboren Vlissinger, maar in Assen woonachtige Hans Nieuwburg op de proppen en ik met de in Stadskanaal woonachtige Jan Schuur. We hebben er inmiddels zo’n zestal donderdag repetitiemiddagen opzitten bij Henk thuis. Een hele gezellige bedoening met een serieuze muzikale ondertoon. Op vrijdag 8 april zal Henk’s droom werkelijkheid worden. Vanaf 21.00 uur zal “4 Way Street” -voorafgaand aan de wekelijkse jamsessie- haar opwachting maken in muziekcafé “The Bulls Eye”, aan de Rolderstraat in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama