Grafkelder Magnuskerk weer open

ANLOO

Meer dan zeventig jaar is de grafkelder in de Magnuskerk in Anloo gesloten geweest. Maar in juni wordt deze vergeten grafkelder weer geopend, gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk gemaakt.

ANLOO - Dan wordt naar verwachting ook meer duidelijk over wie de kelder heeft aangelegd, wanneer dat gebeurde en of er nog overblijfselen worden aangetroffen. Uit historische bronnen blijkt dat deze grafkelder in elk geval in de achttiende eeuw in gebruik was bij de familie Alberda die een havezate, een adellijk huis, in Anloo had. Of de kelder wellicht eerder door de rijke familie Ellents is aangelegd, is niet bekend. Naar verwachting komt hierin nu meer duidelijkheid. ,,We moeten de vloer openmaken, want de grafkelder ligt onder de plavuizen”, vertelt Paul Brood van de stichting Vrienden van de Magnuskerk. ,,In 1942 is hij voor het laatst open geweest. Toen is hij niet gerestaureerd en met zand dichtgegooid. Omdat er toen een tekening is gemaakt is de plaats van de kelder wel bekend. Wij gaan hem nu restaureren om te zorgen dat hij behouden blijft en dat je erin kunt. Het hangt van het resultaat af hoe we de toegankelijkheid vorm gaan geven.” Het stond al langer op het verlanglijstje van de stichting Vrienden van de Magnuskerk om de grafkelder open te maken. ,,Het is zonde dat het er ligt en je er niks mee doet. Het hoort bij de kerk. Volgens ons is het ook de enige 18deeeuwse grafkelder in een Drentse kerk. We hopen ook sporen van een apsis (een nisvormige ruimte die aan de kerk vastzit) te vinden. We zijn zeven jaar geleden begonnen met de vergunningen en hoeveel geld het zou kosten. De kerk is een rijksmonument dus alles moest goed geregeld worden. Vorig jaar hebben we toestemming gekregen.” ,,Het openen van een grafkelder heb ik nog niet eerder gedaan, het is voor mij een unieke gebeurtenis”, vertelt restauratiearchitect Kor Holstein. Hij legt uit wat er onder meer gerestaureerd gaat worden. ,,Vermoedelijk zullen we in de kelder het stukadoorswerk moeten maken. In het gewelf kan het zijn dat de bakstenen gescheurd of kapot zijn en we dit aanpakken. Waarschijnlijk zal er ook nog wat aan de vloer moeten gebeuren. Daarnaast kijken we naar de toegankelijkheid, want de trap loopt niet helemaal door naar boven.” Kor verwacht dat de stenen trap zo blijft en dat hier een houten trap overheen komt. ,,Die is smaller, dus de stenen blijven dan in het zicht.” De kosten van het opgraven en herstel worden begroot op euro 50.000. Een deel van de restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de jaarlijkse opbrengsten van de Etstoeldag in Anloo. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama