‘Familie’

ASSEN

Dansschool Ingeborg presenteert 2 april in de Nieuwe Kolk de jaarlijkse dansvoorstelling. Dit keer met als thema ‘Familie’.

Familie. Voor de één een veilige haven, voor de ander een plek van gebrokenheid. Een veilig en rustig thuis is niet voor iedereen weggelegd. Een heftig thema, want Ingeborg Waterlander, eigenaar en docent bij Dansschool Ingeborg, gaat de moeilijkheden die in gezinnen en families spelen niet uit de weg: ,,Ik heb special voor dit thema gekozen”, zegt Waterlander. ,,Veel leerlingen van mij komen uit gebroken gezinnen, hebben gescheiden ouders. Ook is het afgelopen jaar meerdere keren gebeurd dat een ouder van een leerling is overleden.” Ingeborg zelf heeft ook te maken gehad met verlies. Ze verloor een broertje en meerdere zusjes. ,,Ik had het er moeilijk mee als broers en zussen in andere gezinnen soms ruzie maakten. Dat merk ik ook bij de meisjes die een ouder hebben verloren. Als andere kinderen vertellen dat zij bijvoorbeeld niet buiten mogen spelen van hun vader, denken ze, ik wilde dat ik nog een vader had die dat kon zeggen.” Ingeborg Waterlander wil haar leerlingen ook iets meegeven met deze voorstelling: ,,Als docent ben ik onderdeel van hun opvoeding. Sommige leerlingen zijn heel vaak in de dansschool. Ik kies daarom niet voor een luchtig onderwerp, maar wil dat ze er iets aan hebben. Met dit thema maak ik het onderwerp bespreekbaar. Dat is vaak best moeilijk is voor kinderen.” Het thema ‘Familie’ wordt op heel verschillende manieren naar voren gebracht. ,,Het ene stuk is wat zwaarder, het andere wat luchtiger”, vertelt Waterlander. Aan de voorstelling doen 180 leerlingen mee. De jongste is vier jaar, de oudste vijfenveertig. De leerlingen vertolken door middel van dans hun eigen verhalen over families, angst,verdriet, verlies, maar ook over de band tussen zussen en vervangende familie. ,,Ik wil mijn leerlingen vooral meegeven blij te zijn met wat ze wel hebben”, zegt Waterlander. Het is voor dansschool Ingeborg de dertiende keer dat een einde-seizoenvoorstelling wordt gegeven. ,,Ik leg de lat elk jaar weer heel hoog”, vertelt Waterlander, ,,Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om te komen kijken. Het is een mooi onderwerp, ook een aanrader voor mensen die niets met de dansschool hebben. De dansen zijn van een hoog niveau, één van de dansgroepen van de dansschool (DSI UniqFlava crew), is Nederlands kampioen hip-hop en werd afgelopen jaar nog derde op het WK in Schotland. De voorstelling ‘Familie’ van Dansschool Ingeborg is zaterdag 2 april in theater De Nieuwe Kolk in Assen en begint om 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar voor euro 10 bij Dansschool Ingeborg aan de Vaart ZZ 9 in Assen. De entree aan de deur is euro 12,50. Maurice Vos Eigen foto

Auteur

Albert-Jan Garama