Onderzoek Drents Archief: tijdscapsule gevonden in voormalige rijksluchtvaartschool Eelde

EELDE

  Tijdens restauratiewerkzaamheden aan de fundering van de voormalige rijksluchtvaartschool in Eelde zijn bouwvakkers gestuit op een tijdscapsule. De rijksluchtvaartschool werd gebouwd in de periode 1953-1957, maar de capsule is vermoedelijk veel ouder. De capsule bevat een aantal oude schetsen, kaarten en verschillende objecten uit de natuur.

De Provincie Drenthe is sinds kort eigenaar van de voormalige rijksluchtvaartschool. "Als je gaat verbouwen is het geweldig om schatten uit het verleden tegen te komen" aldus Gerrit Kamstra van de Provincie Drenthe. De Inhoud van de capsule wordt op dit moment nader bestudeerd door medewerkers van het Drents Archief. Het achterhalen van de oorsprong en de betekenis van de objecten wordt bemoeilijkt door de staat van de capsule. "Door achterstallig onderhoud aan het gebouw is het dak zo lek als een mandje", aldus Kamstra. Met name de schetsen zijn opmerkelijk. "Op de schets is een soort beer te herkennen van wel 12 meter hoog, heel apart" aldus Kamstra. Een andere schets toont een soort gecodeerde kaart tussen Assen en Eelde met een aantal markeringen. Kamstra: "We gaan uitzoeken wat de betekenis is van deze kaart en de locaties. We hopen zo nog meer bijzondere vondsten te doen.” Om het onderzoek naar de betekenis van de tijdscapsule te versnellen zijn pers en publiek aanstaande vrijdag 1 april tussen 10.00 en 11.00 uur van harte uitgenodigd in het Drents Archief. De capsule en de inhoud worden dan onder leiding van een archivaris gepresenteerd en besproken. Toegang is gratis.

Auteur

Albert-Jan Garama