MetaForum Assen gaat 'Over de grens' in Filosofiemaand

ASSEN

MetaForum Assen heeft in april maar liefst negen bijeenkomsten over het thema ‘Over de grens’. Dat is het resultaat van de bundeling van krachten van acht Asser organisaties op het gebied van cultuur en debat in MetaForum: Humanistisch Verbond, Boekhandel Iwema, De Verdieping, Europa’s Rafelende Randen, Stroomdalloge Odd Fellows, Stedelijk Museum Assen, Tegenlicht Meet Up Assen en Zin-in-Zondag.

Het thema ‘Over de grens’ geldt voor de Maand van de Filosofie die overal in het land bijeenkomsten teweeg brengt. Een actueel thema, nu de grenzen van Europa onder druk staan, net als die van het menselijke vermogen om daarmee om te gaan. ,,MetaForum is een associatie van acht Asser organisaties", vertelt André Staas, een van de oprichters van filosofisch debatcafé De Verdieping. ,,We zijn met De Verdieping nu vijf jaar bezig en kwamen in contact met andere organisaties die zich ook bezig houden met thema’s die mensen tot nadenken zetten. Want dat is toch belangrijk: dat je niet afgaat op je onderbuik, en zo je mening vormt, maar eerst feiten verzamelt en met anderen in gesprek gaat. Zo maakten we kennis met Humanistisch Verbond en met het Stroomdalloge van Odd Fellows. We begonnen te praten over samenwerken, omdat we allemaal een sterk klimaat voor debat en cultuur voorstaan." Ondertussen was Gert Wijlage van het Stedelijk Museum Assen (SMAHK) in gesprek met Tegenlicht Meet Up Assen en De Verdieping om in de maand van de Filosofie 2015 een gezamenlijk programma te presenteren. ,,Dat ging heel goed. Zo goed dat we besloten om onze samenwerking te verbreden. We vroegen andere organisaties op het gebied van cultuur en debat om zich aan te sluiten." Dat gebeurde en MetaForum was geboren. ,,We willen samenwerken op wat ons bindt", aldus Wijlage. ,,We houden elkaar op de hoogte van plannen en activiteiten, delen programma’s met elkaar en brengen de achterbannen op de hoogte van elkaars activiteiten. Daarnaast vullen we jaarlijks twee themamaanden in. In april haken we in op de Maand van de Filosofie en in het najaar komen we met een ander thema." Staas vult aan: ,,In april hebben we het over de grens, de betekenis ervan en de waarden die daaraan verbonden zijn. We beperken ons niet tot geografische grenzen; het gaat over vele soorten letterlijke en figuurlijke grenzen. Vooral over de vraag om hoeveel begrenzing onze beschaving vraagt." Op de website www.metaforumassen.nl staat het complete programma, met als hoogtepunt de lezing van de bekende filosoof en essayist Paul Scheffer op 22 april vanaf 19.00 uur in Kunstplaza Schurer (bovenin Warenhuis Vanderveen). Vrijdag 1 april: Opening Maand van de Filosofie, 16.00 - 18.00 uur bij Boekhandel Iwema; Zondag 3 april: Suhela Pluijmers over Heel de Mens, 11.00 uur in De Bron; Donderdag 7 april: Carolien Suransky ‘Mensenrechten en Grenzen’, 19.30 uur, Drentse Zaak; Zondag 10 april: Hanka Otte over Grenzen aan Cultuurbeleid, 15.00 uur bij SMAHK; Dinsdag 12 april: Thijs Lijster over de blik van een vluchteling op de staat, 19.45 uur bij Liff; Zaterdag 16 april: lancering filosofiespel Nomizo, 14.00 – 16.00 uur bij Iwema; Woensdag 20 april: Tegenlicht Meet Up over Vluchtelingen in Istanbul, 19.00 uur bij SMAHK; Donderdag 28 april: Miriam van Reijen ‘Is filosofie grenzeloos?’, 20.00 uur Odd Fellow Huis. Op de foto Andre Staas (links) en Gert Wijlage.

Auteur

Albert-Jan Garama