Goed voorbereid een huis bezichtigen

ASSEN

Tijdens de NVM Open Huizen Dag 2 april, gaan veel huizenzoekers weer enthousiast op zoek naar hun droomwoning. Maar veel van die dromenvallen ook dit jaar weer in duigen, weet Michel Hendriks, hypotheekadviseur van Hyprovide Assen. Vaak verwachten kopers namelijk meer te kunnen lenen dan werkelijk mogelijk is.

“Mensen gebruiken steeds vaker online berekenprogramma’s om te zien wat ze kunnen lenen,” zegt Hendriks.“Op basis daarvan bieden ze dan op een huis. Is zo’n koop eenmaal gesloten, dan zijn ze blij natuurlijk. Maar ik maak vaak genoeg mee dat zo’n koop uiteindelijk moet worden ontbonden, omdat de financiering gewoon niet rondkomt.” Volgens Hendriks schetsen vergelijkingssites en online rekenprogramma’s vaak een te rooskleurig beeld van het bedrag wat mensen kunnen lenen. “Eigenlijk hebben dat soort sites maar één doel: gegevens van klanten verzamelen en die verkopen. Hoe ik dat weet? Omdat ik zelf die gegevens regelmatig krijg aangeboden.” Wat is verantwoord? Mensen worden in de regel eerst verliefd op een huis, en houden ze zich daarna pas bezig met de financiën, zegt Hendriks. “Daarbij kijken ze naar hun netto inkomen. Maar ze houden geen rekening met de bestendigheid van dat inkomen. En of er misschien puberkinderen zijn die nog tien jaar kosten met zich meebrengen.” Als hypotheekadviseur houdt hij wel rekening met dat soort factoren. “Wij maken eigenlijk de vertaalslag van de situatie bij de mensen thuis naar hoe het bij de bank wordt bekeken, en wat verantwoord is, zowel op korte als lange termijn.” Soms is er juist méér mogelijk Hendriks hoeft de verwachtingen van kopers niet altijd te temperen. Want soms is er juist méér mogelijk dan de berekensites aangeven. “Wat wij bijvoorbeeld standaard doen is kijken of mensen in aanmerking komen voor een starterslening van de gemeente. Daar heb ik er nu nog twee van lopen. Een van die klanten verdient amper 1400 euro per maand. Maar die kan nu wel zijn eerste eigen huis kopen.” Vrijblijvend gesprek Hendriks adviseert mensen die een huis willen kopen zich niet blind te staren op berekensites, maar een afspraak met een hypotheekadviseur te maken. “Zo’n eerste gesprek kost niets. Wij komen gewoon bij de mensen thuis langs voor een kop koffie. Vrijblijvend. En dan kunnen wij vaak de eerste vragen heel makkelijk beantwoorden, en eventuele problemen al tackelen. Zodat mensen al snel duidelijkheid hebben: wat kan wel, en wat kan niet.” Kijk voor meer informatie op www.hyprovide.nl

Auteur

Albert-Jan Garama